сряда, 25 август 2010 г.

Домашна прясна сметана

Прясната сметана ( каймак) се получава от пълномаслено прясно мляко. В домашни условия млякото се изсипва в плосък съд с голяма повърхност. Стените на съда трябва да са гладки, а млякото - в абсолютен покой. Престоява при температура около 10-12 градуса в продължение на 24 часа. Каймакът се обира с дървена лъжица.


От 5 литра мляко ще отделите около 1 литър сметана (зависи от маслеността на млякото).


Разбийте сметаната с миксер. За сладкиши, добавете захар.


2 коментара:

  1. Здравейте, чудесна рецепта! Поздравления! Може ли да кажете обаче, дали млякото трябва да е варено или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е варено млякото. Съвсем прясно издоено мляко слагам в големи тави в хладилника за 1-2 дни. После обирам образувания каймак с дървена лъжица. След това си варя млякото и го употребявам както намеря за добре - като прясно или го подквасвам (така си имаме кисело мляко с по-ниска масленост, но без добавени нишесте и други неща)

      Изтриване