събота, 28 август 2010 г.

Тутманик

 

Продукти:


1 ч.ч. вода
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. маргарин
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче мая за хляб
1/2 ч.ч масло
0,750 кг. брашно
0,250 кг. сирене

1. Налейте в чаша половината от водата и сложете маята, солта и захарта. Щом маята омекне и започне да шупти я разбъркайте.
2. Сложете в купа 2-3 с.л. брашно и залейте с маята постепенно като бъркате за да не стане на бучки. Оставете получената каша на топло за да втаса.
3. Когато маята стане на големи мехури добавете 1 яйце, киселото мляко, маргаринът и брашното. Омесете меко тесто до като по повърхността му се появят мехурчета и започне да увеличава обема си. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
4. Разделете тестото на 8 топки. Пуснете първата топка в маслото и я разтеглете на кора, голяма колкото диаметъра на тавата в която ще печете.
5. Разпределете кората в тавата и я поръсете с натрошено сирене. Пуснете втората топка в маслото, разтеглете я на кора, сложете я в тавата върху първата и я поръсете със сирене. Постъпете така с всичките топки.
6. Сложете в тавата последната кора и леко притиснете тутманика да се разпредели равномерно. Оставете го да втаса.

 
7. Разбийте второто яйце и останалото в чашата масло и когато тутманикът увеличи обема си 3 пъти го намажете с получената смес.
8. Печете в предварително загрята на 200 С фурна за около 40 минути или докато хубаво се зачерви.

 

9. Извадете го от фурната, напръскайте го леко с вода и го завийте с кърпа да изстине.

 
Поднесете го с любов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар