вторник, 24 август 2010 г.

Как се прави парено тесто

Пареното тесто е много лесно за приготвяне. Основно правило при него е да се спазват точните пропорции на продуктите.
Използва се както за сладкиши: еклери, френски топки, така и като основа за предястия - пълнени с различни солени плънки и пастети.


продукти:


за тестото:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
50 г краве масло
щипка сол
щипка захар
4 яйца

1. Сложете водата, маслото, захарта и солта в малка тенджера. Загрейте докато заври.

 

В зависимост от рецептата, може да ползвате и друга течност, напр. прясно мляко.

 

2. Махнете тенджерата от котлона. Прибавете цялото брашно наведнъж.

 

Започнете да бъркате енергично с дървена лъжица докато сместа стане гъста и гладка и започне да се отделя от съда.

 

 

3. Върнете тестото на котлона още за минута-две, като продължавате да разбърквате. Готово е когато започне да се получава бяла коричка на дъното на тенджерата.

 

4. Оставете го да се охлади до стайна температура. Прехвърлете тестото в купа и с миксер, кухненски робот или ако нямате - енергично на ръка, добавете яйцата едно по едно, като разбивате непрекъснато. Оставяйте тестото да поеме едното яйце, преди да добавите следващото.

 

 

5. Полученото тесто трябва да е много меко и лепкаво. Трябва да пада от лъжицата спокойно, но не и да тече. Ако стане много гъсто, сложете още мъничко яйце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар