петък, 26 октомври 2012 г.

Димитровски венец с орехи и ябълки



Продукти:

за тестото:
500 г брашно
5 яйца
100 мл прясно мляко
170 г краве масло
70 г захар
10 г прясна мая
ванилия
кората на 1/2 лимон

за плънката:
100 г захар
100 г орехи
3 ябълки
сока на 1/2 лимон
1 с.л. канела
30 г масло

за глазиране:
1 яйце
1 с.л. олио
1 с.л. прясно мляко
захар за поръсване

1. Сложете маята в млякото заедно със захарта да се разтворят.
2. Разбийте леко яйцата и ги сложете при млякото.
3. Добавете брашното, солта, ванилията, лимоновата кора и замесете тесто (виж как се прави тесто за бриош)
4. В процеса на месене започнете да добавяте студеното масло, нарязано на кубчета. Ще получите много нежно, маслено тесто. Оставете го да втаса.


5. Нарежете ябълките на кубчета. Залейте ги с лимоновия сок и ги объркайте за да не потъмняват. Добавете захарта, нарязаните на едро орехови ядки и канелата. Разтопете маслото.


6. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина от 2-3 см. Намажете го отгоре с разтопеното масло. Поръсете го с плънката от орехи, ябълки и канела, като от едната страна оставите около 5 см чисто.


Завийте го на руло.



7. Нарежете рулото на парчета с дебелина 4 см.


Покрийте тава с хартия за печене. Сложете в средата и обърната огнеупорна чаша (може и празна консервена кутия). Наредете парчетата легнали в кръг около чашата, като оставяте място между тях. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат.


8. Загрейте фурната на 180 С. Разбийте яйцето с олиото и прясното мляко. Намажете внимателно венеца. Поръсете леко със захар и печете за около 30 минути.









4 коментара:

  1. Страхотен е! Тестото ти е супер! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошно печиво,Еми!Непременно ще го опитаме,много ми харесва!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета! Обожавам това тесто - толкова е нежно и маслено! Всичко, приготвено с него, става прекрасно. А в комбинация с орехи, ябълки и канела стана много хубаво.

    ОтговорИзтриване