сряда, 24 октомври 2012 г.

Салата с ябълка, сирене Чедар и лек и ароматен сос







Продукти:
Адаптирано от тук 

1 ябълка
50 г сирене Чедар
шепа зелена салата или рукола
25 г сурови орехови ядки 
малко див лук

за соса:
1 с.л. синьо сирене (или топено)
1/2 ч.ч. прясно мляко
лъжица цедено кисело мляко или сметана (по желание)
зелени подправки - див лук, копър, магданоз (по желание)


За соса: Намачкайте синьото сирене, като добавяте малко по малко от прясното мляко. 
Загрейте соса на котлона да поври за да се разтопи сиренето и да се сгъсти. 
Оставете го да изстине напълно. Когато е студен, може да му добавите лъжица цедено кисело мляко или квасена сметана. Може да го подправите със смлян черен пипер, нарязан на ситно див лук, ситно нарязан магданоз или копър.


1. С остър нож отрежете капачето на ябълката. Издълбайте семките и. 


Нарежете я на тънки филийки.


2. В чиния поставете листата от салата. Подредете отгоре ябълковите резенчета, като поставяте по резен сирене Чедар между тях. Поръсете с щипка смлян черен пипер, орехови ядки, ако искате и няколко капки балсамов оцет. Залейте ябълката със соса. Поръсете ситно нарязан див лук.









4 коментара:

  1. Много ми хареса този сос. Ще го пробвам още тази вечер, благодаря, че сподели, Еми :)
    Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, ох! Колко вкусноо! :) Еми, много изкусително предложение!
    Нямам Чедър, синьо сирене не обичам, но топено се намира винаги...ябълките ги карамелизирах одеве и сега...? Имам круши, освен с тях да опитам! С каквото и да е, но скоро ще си направя такова пиршество и аз! Непременно! Благодаря за споделената рецепта!
    Хубава, уютна вечер, Еми!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета! Слънчев ден и на вас!

    ОтговорИзтриване