Продукти:
500 г круши
50 г краве масло
50 г фруктова захар (75 г бяла или кафява захар)
75 г брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1 с.л. коняк или ром
за глазиране:
2 с.л. мармалад от кайсии
1. Разтопете маслото. Покрийте дъното на тавичка с диаметър 19-20 см с хартия за печене и я намажете с малко от маслото. Аз оставям краищата на хартията да стърчат за да извадя по-лесно сладкиша.
2. Обелете крушите и ги нарежете на парченца. Залейте ги с коняка.
3. Разбийте яйцата, като прибавяте малко по малко от захарта докато започнат да побеляват. Може да ползвате и обикновена бяла захар, но в по-голямо количество, тъй като фруктовата е много по-сладка.
4. Добавете брашното, размесено с бакпулвера като разбърквате внимателно с шпатула или дървена лъжица за да не спаднат белтъците.
5. Прибавете крушите и разтопеното масло. Разбъркайте внимателно.
6. Изсипете сместа в тавичката.
Печете в загрята на 180 С фурна за около 40 минути или докато забодена дървена клечка в центъра на сладкиша излиза чиста.
Оставете го да изстине и внимателно го обърнете върху чиния. Отделете хартията от дъното му.
7. Загрейте кайсиевия мармалад до кипване и с него намажете сладкиша. Може да го поръсите с пудра захар.
Малко са ми завехнали крушите и тъкмо си мислех да ги забъркам в един браунис, а сега вече се двоумя дали да не направя твоята рецепта... Много пухкав изглежда кейка ти, Еми! А с масло и ром, направо ще омайва с аромати! Много ме блазниш, да знаеш! ;)
ОтговорИзтриванеМного добра идея за сезона, изкушаващо с тази глазура!
ОтговорИзтриванеЧудесен следкиш!
ОтговорИзтриванеАроматен,сочен и апетитен!
Хубава вечер!
Кейка е много лек, пухкав и нискокалоричен. Определено влиза в постоянно то меню. Опитайте го и вие!
ОтговорИзтриване