сряда, 24 октомври 2012 г.

Кейк с круши „Анжу“



    Рецепта на GoodFood

    Продукти:

    500 г круши
    50 г краве масло
    50 г фруктова захар (75 г бяла или кафява захар)
    75 г брашно
    1 бакпулвер
    2 яйца
    1 с.л. коняк или ром

    за глазиране:
    2 с.л. мармалад от кайсии

    1. Разтопете маслото. Покрийте дъното на тавичка с диаметър 19-20 см с хартия за печене и я намажете с малко от маслото. Аз оставям краищата на хартията да стърчат за да извадя по-лесно сладкиша.


    2. Обелете крушите и ги нарежете на парченца. Залейте ги с коняка.


    3. Разбийте яйцата, като прибавяте малко по малко от захарта докато започнат да побеляват. Може да ползвате и обикновена бяла захар, но в по-голямо количество, тъй като фруктовата е много по-сладка.


    4. Добавете брашното, размесено с бакпулвера като разбърквате внимателно с шпатула или дървена лъжица за да не спаднат белтъците.


    5. Прибавете крушите и разтопеното масло. Разбъркайте внимателно.


    6. Изсипете сместа в тавичката.


    Печете в загрята на 180 С фурна за около 40 минути или докато забодена дървена клечка в центъра на сладкиша излиза чиста.



    Оставете го да изстине и внимателно го обърнете върху чиния. Отделете хартията от дъното му.


    7. Загрейте кайсиевия мармалад до кипване и с него намажете сладкиша. Може да го поръсите с пудра захар.

     





    4 коментара:

    1. Малко са ми завехнали крушите и тъкмо си мислех да ги забъркам в един браунис, а сега вече се двоумя дали да не направя твоята рецепта... Много пухкав изглежда кейка ти, Еми! А с масло и ром, направо ще омайва с аромати! Много ме блазниш, да знаеш! ;)

      ОтговорИзтриване
    2. Много добра идея за сезона, изкушаващо с тази глазура!

      ОтговорИзтриване
    3. Чудесен следкиш!
      Ароматен,сочен и апетитен!
      Хубава вечер!

      ОтговорИзтриване
    4. Кейка е много лек, пухкав и нискокалоричен. Определено влиза в постоянно то меню. Опитайте го и вие!

      ОтговорИзтриване