Чудесен сладкиш, отново с любимото тесто от маминка за пай.
Продукти:
125 г краве масло на стайна температура
1/3 ч.ч. фруктова захар (може да я замените с 1 ч.ч. обикновена или кафява захар или съответно количество подсладител)
3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
3-4 големи твърди круши
за поръсване:
2 с.л. фруктова захар
2 с.л. филирани бадеми
за глазиране:
2 с.л. кайсиев мармалад
1. Разбийте маслото със захарта.
2. Започнете да добавяте 1 по едно яйцата. Изчакайте маслото да поеме първото, преди да добавите следващото яйце.
3. Пресейте брашното с бакпулвера. Прибавяйте към тестото брашното и киселото мляко, като ги редувате - малко брашно, после малко мляко, пак брашно, пак мляко и така, докато свършат съставките.
4. Обелете крушите и ги нарежете на тънки резенчета. Прибавете ги към сместа, заедно с лимоновата кора и ги разбъркайте с шпатула.
5. Намажете форма за торта с отделящи се стени с масло и я поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно.
Може да изпечете сладкиша и в правоъгълна тава. Изсипете сместа в тавата.
6. Поръсете сладкиша с малко захар и филирани бадеми.
Печете го в загрята на 180 С фурна за около 40-50 минути. Оставете го да изстине леко. Внимателно отделете страничните стени и прехвърлете сладкиша в чиния за сервиране.
7. Загрейте кайсиев мармалад до кипване. Намажете сладкиша с него и го оставете да изстине напълно.
Еми, чудесен е станал!
ОтговорИзтриванеОбичам сладкиши с круши!
Благодаря ти, че го сподели!
Поздрави и хубава вечер!
Еми, чуден е! А снимките са много красиви, с аромат на топла есен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕми,страхотен сладкиш,точно както ги обичам най-много,с плодове,а с круши винаги става фантастичен!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!