понеделник, 29 октомври 2012 г.

Белтъчни питки






Продукти:

500 г брашно
10 г прясна мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. краве масло, разтопено
100 мл белтъци (това са около 4 белтъка, ако Вашето количество е по-малко или по-голямо, съответно увеличете или намалете количеството на млякото)
100 мл прясно мляко
100 г кисело мляко
1/4 ч.л. сода за хляб

1. Залейте маята с прясното мляко. Добавете захарта и я оставете да се разтвори. Разбъркайте киселото мляко със содата докато шупне. Добавете леко разбитите белтъци, маслото, млякото с маята. Прибавете брашното, размесено със солта и замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса.
2. Разделете тестото на 8 топки. Разделете всяка топка на 4 части. Оформете фитилчета.


Кръстосайте ги.


Преметнете десните крайчета към средата, а после и левите - все едно загръщате шал.



Хванете горните крайчета и ги завийте около питката от лявата страна. Подпъхнете ги отдолу.


Завийте и последните крайчета, този път на ляво. Подпъхнете стърчащите.


3. Подредете питките в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат.


4. Разбийте яйцето с олиото и прясното мляко. Намажете питките и ги печете в предварително загрята на 200С фурна докато порозовеят.





4 коментара:

  1. Питките изглежда супер! Много се радвам как показваш точния процес на увиване на питките, не изглежда сложно, а е доста ефектно. Ще пробвам някой път!

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо си мислех какво ли си направила от останалите белтъци от сладкиша с крушите и ето-невероятни питки!Толкова красив загар имат,а и оформени прекрасно и много интересно,Еми!

    ОтговорИзтриване
  3. Питките са направо вълшебни!
    Толкова хубаво сплетени и с изкусителен загар!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване