Продукти:
1 кг смляно месо от диво прасе
7 г сол
7 г черен пипер
7 г. лют червен пипер
7 г кимионщипка бахар
щипка канела
щипка карамфил
1 глава лук, нарязан на ситно
6 склидки чесън, пасирани
1/2 ч.ч. бяло вино
50 мл конак
кората на 1/2 портокал, настъргана
2 с.л. прясна мащерка
100 г бадеми
100 г сушени сливи
200 г горски гъби
50 г краве масло
200 г тънко нарязан бекон
1. Залейте сливите с коняка. Оставете ги за една нощ да поемат течността. Нарежете ги на парчета.
Леко запечете бадемите.
Нарежете гъбите на едри парчета и ги запържете в маслото.
2. Омесете месото с подправките - солта, черния и червен пипер, кимиона, бахара, канелата и карамфила, пасирания чесън и нарязания на ситно лук.
Добавете бадемите, сливите и гъбите с маслото, мащерката, конякът, който не е попил в сливите, виното и настърганата портокалова кора. Объркайте месото добре. Оставете го да престои поне за една нощ в хладилник за да поеме добре ароматите.
3. Поставете в тавичка за кекс найлоново фолио, за да извадите по-лесно пастета. Облепете стените и с пласт тънко нарязан бекон.
Плътно разпределете каймата отгоре. Отново го приберете за една нощ в хладилник за да стегне хубаво.
4. Покрийте го плътно с алуминиево фолио. Поставете го в тавичка. Напълнете я до половината с вода и печете терина в загрята на 160 С фурна за час и половина. Оставете го да изстине до стайна температура и отново го приберете за една нощ в хладилник за да се охлади напълно. Ако в тавичката се е отделил сок - излейте го. Може да го използвате за сос.
5. Премахнете фолиото и внимателно обърнете тавичката върху чиния за да извадите терина. С остър нож го нарежете на парчета с дебелина от 1-1,5 см. Сервирайте го като предястие с хрупкав препечен хляб и чаша хубаво вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар