понеделник, 7 ноември 2011 г.

Тесто за бриош

Продукти:

500 г бяло пшенично брашно
1 ч.л. сол
100 мл прясно мляко
70 г захар
5 яйца
170 г краве масло
5 г суха мая за хляб

1. Затоплете леко млякото,сложете захарта в него и я разбъркайте да се разтопи. Разбийте яйцата.
2. В контейнера на машината за хляб сложете яйцата, прясното мляко с разтворената в него захар и солта.

 

3. Пресейте брашното и го сипете върху яйчната смес. Направете кладенче в него и добавете маята. Ако използвате прясна мая, сложете я да се разтвори в млякото, а солта разбъркайте с брашното.

 

4. Месете тестото 15 минути. Ако не притежавате машина за хляб, може да използвате кухненски робот, миксер или да смесите съставките на ръка.
5. Раздробете маслото на малки парченца. То трябва да е студено, но не и замръзнало.

 


Добавете го при тестото на няколко пъти докато размесвате. Месете още 15 минути.

 

Тестото за бриош става кадифено гладко и много меко.

 

6. Оставете го да втаса на топло за около 1 час.


7. Леко размесете тестото, прехвърлете го в съд с капак и го приберете за една нощ в хладилник. Там тестото ще втаса бавно, а заради голямото количество масло, ще стане твърдо и лесно за употреба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар