понеделник, 28 ноември 2011 г.
Постни дюлеви кифли
Продукти:
2-3 големи дюли
1 пръчка канела
захар на вкус
за тестото:
250 г брашно
150 мл топличка вода
1/2 ч.л. сол
2-3 с.л. от дюлевото пюре
1 ч.л. суха мая
2 с.л. пълномаслен маргарин
4 с.л. маргарин за точене и намазване
100 г орехови ядки
2-3 с.л. захар за поръсване
Идеята за това много ароматно тесто взех от тук. Но при мен се получи нещо много по-различно. Техниката на омесване е същата както при тестото за бриош. Става много меко и пухкаво.
1. Почистете дюлите и ги обелете. Нарежете ги на кубчета. Добавете вода да ги покрие, канелата, малко захар и ги варете на ниска температура докато омекнат и водата се изпари напълно. Намачкайте ги.
2. От брашното, водата, солта, маята и 2-3 с.л. от дюлевото пюре замесете меко тесто. След 10-15 минути месене, когато тестото стане гладко, започнете да прибавяте малко по малко от маргарина на малки бучици. Продължете да месите докато тестото поеме всичката мазнина и стане меко и гладко на допир като кадифе. Оставете го за 1 час в покрита купа за да втаса.
3. Премесете леко тестото и го приберете в хладилник за още 1-2 часа. В този момент е много меко и трудно се работи с него. Може да престои и цяла нощ за да се охлади добре.
4. Разточете тестото на правоъгълник. Намажете го леко с маргарин. (На не много дебел пласт, колкото за мазане на филийка). Сгънете го на три.
5. Разточете го пак на правоъгълник, но в другата посока.
Пак го сгънете на три.
Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за час.
6. Разтопете останалия маргарин. Разточете тестото на голям правоъгълник.
7. Намажете го с четка с малко мазнина. Разпределете отгоре останалото дюлево пюре. Поръсете с натрошени орехи.
8. Завийте листа на руло.
Нарежете го на парчета. Намажете тавичка с малко маргарин и я наръсете с 1-2 с.л. захар.
Подредете кифлите в тавата.
Оставете ги да втасат.
9. Намажете кифлите с останалия разтопен маргарин. Поръсете ги с малко захар и ги печете в загрята на 200 фурна за 15-20 минути.
10. Щом се зачервят добре кифлите, извадете тавата от фурната и я покрийте с кърпа докато изстинат.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Страхотни кифлички,Еми!
ОтговорИзтриванеМного ми харесват!А пюрето от дюли е чудесна идея да се добави в тестото,така ще са още по-вкусни и ароматни!
Почерпвам се една кифличка,и те каня,ако идваш към Варна на 5-ти декември на блогърска среща,от 18.00ч. в бистро Парми.
Поздрави от мен!
Благодаря ти, Роси! Тези кифли станаха наистина много хубави, а тестото им ароматно и мекичко, дори и на следващия ден. Благодаря ти много и за поканата! Но няма да имам възможност да бъда във Варна на 5-ти декември. Щеше да ми е много приятно. Хубав ден и много усмивки ти желая!
ОтговорИзтриване