събота, 12 ноември 2011 г.

Солен пай от Енито

 
Posted by Picasa

Продукти:

125 г краве масло
2 яйца
200 г брашно
щипка сол
50 мл прясно мляко
1 бакпулвер
100 г сирене

1. Сложете в купа брашното, бакпулвера и щипка сол. Разбъркайте добре.
2. Нарежете маслото на кубчета и го замразете. Добавете го към брашното и го натрошете с пръсти. Може да използвате кухненски робот.

 
Posted by Picasa

3. Внимателно прибавете единия жълтък и малко по малко прясното мляко.
4. Намажете тавичка за пай с масло и я поръсете с брашно.

 
Posted by Picasa

5. Извадете тестото. Разделете го на две части.

 
Posted by Picasa

Разточете първата част на кора, малко по-голяма от диаметъра на тавичката.

 
Posted by Picasa

Внимателно я пренесете и я разстелете.

 
Posted by Picasa

Оформете ръбчето и изрежете излишното тесто.

 
Posted by Picasa

7. Смесете в купа второто яйце и сиренето.

 
Posted by Picasa

Разпределете плънката върху пая.

 
Posted by Picasa

8. Разточете втората кора. Пренесете я върху пая. Притиснете ръбчетата да се залепят добре.

 
Posted by Picasa

Направете малки дупчици с вилица. Така паят ще се надигне равномерно.

 
Posted by Picasa

9. Намажете пая с разбития белтък.
10. Печете в загрята на 180 С фурна до златисто.

 
Posted by Picasa

4 коментара:

  1. Емилия,благодаря ти за търпението да обясниш нагледно.Това е една от следващите закуски за почивен ден.Със сигурност ще се хареса у дома.
    Хубава вечер и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Вили! Хубава вечер и на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Как съм пропуснала този пай? Записвам си го и в най-скоро време ще го приготвя. Изглежда страшно апетитно.

    ОтговорИзтриване
  4. Един от любимите ми от детството е. Ще ти хареса.

    ОтговорИзтриване