неделя, 13 ноември 2011 г.

Пастет от пилешки дробчета

 

източник:http://www.travelerslunchbox.com

Продукти:
450 г пилешки дробчета
60 мл ракия
2 дафинови листа
4 скилидки чесън
2 с.л. краве масло или пилешка мазнина
1 глава лук
100 г бекон
1 с.л. сос Уорчестършир (или рибка аншоа)
2 с.л. балсамов оцет
1/2 ч.ч. вермут
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. градински чай
Сол и прясно смлян черен пипер
ако желаете по-мек вкус - 200 мл течна сметана
50 г краве масло (за покритие)

1. В голяма купа смесете пилешките дробчета с ракия, дафинови листа и нарязани на ситно 2 склидки чесън. Оставете ги да се мариноват на стайна температура за 2 часа или в хладилник в продължение на 8 часа. Отцедете дробчетата, подсушете ги и отстранете дафиновите листа и чесъна.

2. Загрейте 2 с.л. краве масло (пилешка мазнина) в голям и дълбок тиган. Добавете бекона, нарязан на ситно. Щом се запържи до златисто, добавете лука, чесъна и аншоата.

 

3. Прибавете пилешките дробчета. Добавете вермута и оцета и варете докато течността се изпари, но дробчетата са още розови.

 

4. Добавете сметаната, мащерката и градинския чай и варете още малко на умерена температура, като бъркате непрекъснато.
5. Изсипете сместа в кухненски робот и пюрирайте.

 

6. Подправете със сол и черен пипер. Опитайте го. Претрийте сместа през през сито за да го направите съвсем фино.
7. Прехвърлете пастета в купичка или форма за терин. Можете да го украсите с дафинов лист, стръкче мащерка и зрънца черен и червен пипер.

 

8. Разтопете останалото масло и го изсипете върху пастета за да го запечатате. Приберете го в хладилника да се охлади и маслото да се втвърди напълно.

 

9. Сервирайте го с бисквити или препечени филийки.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар