сряда, 23 ноември 2011 г.

Шведски картофи



Продукти:

6-7 големи картофа
6 супени лъжици зехтин
3-4 скилидки чесън
сол
мащерка или други подправки

1. Загрейте фурната до 220 C.
2. Измийте картофите с четка. Може леко да ги подварите в подсолена вода.
3. Прорежете картофите на интервал от 2-3 мм, като внимавате да оставите около 1 см до основата. За по-лесно, от двете страни на картофа поставям дървени лъжици, чиито дръжки ми служат за опора.

4. Подредете картофите в тавичка. Може да я застелете с хартия за печене.
5. Нарежете чесъна на тънки филийки с нож за белене на зеленчуци. Поставете парченцата в прорезите на картофите. Посолете ги. Полейте ги с по 1 с.л. зехтин и ги поръсете със свежи билки по избор.

 

А може просто да поставите по парченце билково масло отгоре им.



6. Печете картофите за около 30 минути, докато станат хубаво запечени и хрупкави. Може да ги мажете със зехтин от тавичката по време на печенето.



1 коментар:

  1. Уникално! Трика с лъжиците е велик, а рецептата - разтапящо вкусна - като маслото в нея!
    Страхотна идея, при това лесна!
    Валя.

    ОтговорИзтриване