понеделник, 29 октомври 2012 г.

Тарта с круши и крем



Продукти:

за тестото:

150 г краве масло, студено
300 г брашно
щипка сол
3 с.л. захар
2 жълтъка
1-2 с.л. ледено студена вода (при необходимост)

за крушите:
7-8 големи круши (ако са по-малки, както моите, по-добре предвидете повече-колкото да запълнят формата)
сока на 1 лимон
2 ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар
кората на 1 лимон (само жълтата част, нарязана на лентички. Аз използвам белачка за зеленчуци за да обеля лимона)

за крема
2 с.л. брашно
2 с.л. захар
2 жълтъка
1/2 ч.ч. течна сметана
1 ч.ч. сироп от варенето на крушите
ванилия

за глазурата:

1 ч.ч. сироп от варенето на крушите
1/2 ч.ч. мармалад от кайсии

за тестото:
1. Смесете в кухненски робот брашното, солта и захарта за тестото. Добавете маслото, замръзнало и нарязано на кубчета.


Миксирайте няколко пъти докато маслото се раздроби на бучки с големина на царевично зърно. (виж Как се прави маслено(бисквитено) тесто).


Ако нямате робот може да разтрошите маслото с пръсти, но работете бързо и в студена стая. Ако маслото започне да се топи или прекалите с месенето, тестото ще стане твърдо и жилаво.

2. Добавете жълтъците и отново миксирайте няколко пъти.


Между всеки пулс капвайте по няколко капки ледено студена вода докато тестото започне да се събира на топка.


Завийте го в найлоново фолио и го приберете за 1 час в хладилника.


3.Разточете тестото на кръг.

 

Сложете го в тортена форма с отделящи се страни.


Оформете ръбчето му като го притискате с гърба на лъжица за да не пипате с топли ръце.


Надупчете го с вилица за да не се деформира при печенето.


Покрийте го с хартия за печене и го напълнете със зърна. Те ще го притискат като тежест и ще си запази формата. Приберете го в хладилник докато фурната се загрее.


4. Печете тестената форма в загрята на 180 С фурна докато порозовее.
5. Извадете формата от фурната. Извадете зърната и я оставете да изстине напълно.


за крушите:
1. Сложете в тенджера водата, захарта и лимоновата кора. Сварете сироп
2. Обелете крушите както са цели. Запазете дръжките им.


С лъжичка ги издълбайте и извадете семките им.


Поръсете ги с лимоновия сок за да не потъмняват.
3. Пуснете крушите в сиропа и ги варете на тих огън, докато омекнат. Проверявайте ги с острието на нож. Не ги преварявайте. Извадете ги от сиропа и ги оставете да изстинат. Прецедете сиропа и го запазете за крема и глазурата.


 
за крема:
1. Смесете брашното, захарта и жълтъците.


Добавете течната сметана и разбъркайте. Разредете сместа с малко от топлия сироп от варенето на крушите. Добавете ванилия.


Изсипете сместа в тенджера и варете крема докато се сгъсти (виж Как се прави млечен (сладкарски) крем).
Оставете го да изстине.




за глазурата:
1. Смесете кайсиевия мармалад с 1 ч.ч. от сиропа, в който са се варили крушите. Загрейте го на котлона да поври малко и да се сгъсти. Оставете го да изстине.

Сглобяване на сладкиша:
1. Подредете в тестената кора крушите. Налейте крема покрай тях.


Запечете тартата отново в загрята на 180 С фурна за 30 минути. Извадете тартата и полейте крушите с половината от глазурата.


 2. Охладете тартата и я приберете за 1 нощ в хладилник за да стегне напълно крема. Извадете я внимателно от формата, нарежете я на парчета и сервирайте, като отново поливате всяко парче с глазура. Ако тя се е стегнала много, леко я загрейте за да се отпусне.

Този сладкиш е доста пипкав, но всяка от частите му може да се приготви няколко дни предварително.



 



3 коментара:

  1. Ооооо....изглежда страхотно!Невероятна вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
  2. Правих подобен пирог,но с нарязани ябълки,когато гостувах на Канди,та мога веднага мислено да си представя колко фантастично вкусна ще е тази тарта,защото точно така и изглежда!Прекрасно подредена,красиво поднесена и с този топинг е още по-сочна,истинска прелест!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно,сочно и ароматно...нямам думи!
    Чудесен десерт!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване