понеделник, 25 април 2011 г.

Козунак


Продукти:

150 г захар
150 мл прясно мляко
3 яйца
щипка сол
500 г брашно
1 ч.л. суха мая за хляб (или 1/2 пак.прясна)
100 г краве масло
кората на 1/2 лимон

за плънката:
2 ч.ч. орехови ядки смлени
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
100 г стафиди
2 с.л. какао
1 с.л. краве масло

за намазване:
1 яйце
2 с.л. прясно мляко

100 г бадеми за гарниране
захар

1. Затоплете лекичко млякото и сложете захарта в него, като разбърквате за да се разтопи. Разбийте яйцата с вилица или бъркалка. Разтопете маслото. Настържете кората на лимона.


2. Сложете в съда на машината за месене на хляб първо яйцата. Добавете млякото и разтворената в него захар. Те не трябва да са горещи, а само леко топлички за да не се пресекат яйцата. Сложете щипка сол. Прибавете брашното, а най-накрая и маята. Замесете меко тесто.


3. След като тестото се оформи и започне да става гладко, започнете да прибавяте малко по малко от разтопеното масло. Тестото трябва да го поеме всичкото. Оставете го да втаса.


4. Загрейте в тенджерка млякото за плънката.


Добавете захарта. Щом млякото кипне, изключете котлона и прибавете орехите.


Разбъркайте да се попарят добре.


Сложете стафидите, какаото и маслото. Оставете плънката да изстине.
5. Загрейте в съд малко вода. Щом водата заври, пуснете бадемите да се попарят. Оставете ги да изстинат и ги обелете.


6. Отрежете парче тесто. Оформете го на цилиндър. Разточете го леко на правоъгълник. Намажете го с плънка и го завийте на руло.


Затворете добре отворите му.


Сложете го в намазана с масло тавичка с отвора на долу и го оставете да втаса.


Може да приготвите различни форми:

да отделите три фитила, които да сплетете на плитка, да завиете на кръг с едно сурово яйце по средата:


да направите две или три рула с плънка и да ги усучете или сплетете:


Може да ги напълнете с друга плънка - например със сладко от кайсии


Тестото трябва да удвои обема си.
Намажете го със смес от разбито с 2 с.л. прясно мляко яйце. Украсете с цели бадеми, поръсете със захар и печете в предварително загрята на 180С фурна.



за децата може да направите "зайци":
Вземете парче тесто. Оформете го като цилиндър.


Пресучете го през средата


Сцепете на две половината от горната част - така ще получите ушите


Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и забодете цяло бадемче за опашка


"пиленца"

оформете дълъг фитил от тесто


завържете го на възел



Няма коментари:

Публикуване на коментар