петък, 8 април 2011 г.

Постни блини


Продукти:

400 г брашно
1 ч.л. суха мая за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1000 мл топличка вода

1. Смесете брашното, маята, солта и захарта. Добавете 1 ч.ч. от водата и разбъркайте хубаво. Започнете бавно да добавяте още 1 ч.ч. вода. Внимавайте водата да е леко топличка, за да олесни втасването, но да не е гореща, защото ще се пресече маята (дрождите ще умрат и няма да втаса). Трабва да се получи много гъста каша.


2. Оставете на топло да втаса. Щом сместа започне да шупти, разбийте отново. Добавете останалата вода.


3. Пържете блините в тиган с незалепващо покритие, леко намаслен с олио.


4. Щом се изпържат от едната страна, обърнете ги от другата.


5. Сервирайте ги с разнообразни, както солени, така и сладки плънки:

свежи зеленчуци, маслини и задушени гъби


спанак с кедрови ядки


и познатото сладко от малини

Няма коментари:

Публикуване на коментар