сряда, 6 април 2011 г.

Постна питка с карамелизиран лук и орехи


Продукти:

450 мл вода
750 г бяло пшенично брашно
1 с.л. маргарин
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. суха мая за хляб

за плънката:

5-6 глави лук
1 ч.ч. орехови ядки
1/3 ч.ч. зехтин
сол
черен пипер
червен пипер
лют червен пипер

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
2. Почистете лука и го нарежете на филийки. Загрейте в тиган зехтина. Добавете лука и на слаб огън го оставете да се карамелизира. Разбърквайте го от време на време.


3. Щом лука започне да покафенява, добавете орехоните ядки. Запържете ги и тях малко. Подправете със сол, черен пипер, червен пипер и малко лют червен пипер. Оставете плънката да поизстине.


4. Разделете тестото на три топки. Разточете всяка топка на лист с големина на чиния. Сложете първия лист пред себе си. Намажете го с маргарин, както мажете филийка. Сложете върху него втория лист. Намажете и него с маргарин. Поставете и последния лист.
5. Разтеглете тестото на лист, колкото е възможно. Разпределете върху него плънката от лук и орехи.


Навийте на стегнато руло и осучете малко. Сложете тестото в тава, навито като охлюв. Оставете го да втаса.


6. Намажете тестото с молко водичка и го печете в загрята на 180 С фурна за 30-40 минути докато бодната клечка, излиза суха.


7. Поръсете питката с вода, завийте я с кърпа и я оставете за 10 минути да изстине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар