неделя, 24 април 2011 г.

Великденска пита


Продукти:

1 яйце и 1 белтък
200 г прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. маргарин
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
500 г брашно
1 ч.л. мая за хляб

100 г масло
100 г сирене
1 жълтък за намазване

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса.
2. Отделете част от тестото за оформяне на шарката. Разделете останалото тесто на три. Разтеглете първата топка на малък лист. Намажете го с разтопено масло.


Разтеглете втората топка. Сложете я върху първия лист и го намажете с масло. Разтеглете отгоре третата топка тесто. Разтеглете заедно трите листа на по-голям кръг.


Намажете ги с масло и поръсете с натрошено сирене.


Прорежете листа по диагонал като слънце на няколко места, но не в средата.


Преметнете всеки лъч към центъра.



Преместете питата в намазана с масло тавичка. Притиснете я леко и я оставете да втаса.


3. От оставеното тесто оформете два фитила - един по-голям и един по-малък. Оплетете ги на кръст.


Преместете кръста върху втасалата питка.


Намажете я с разбитото в останалото масло яйце. Печете в предварително загрята на 180 С фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар