четвъртък, 9 август 2012 г.

Галет с праскови и къпини




Продукти:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за плънката:
500г праскови
шепа къпини
1 с.л. захар
1 с.л. брашно
1.с.л. масло


1. Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете в хладилника за 15-20 минути.

2. Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта. Добавете маслото и миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите на грахово зърно (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто).
3. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода. Количеството на необходимата вода зависи от състоянието на брашното и времето. Ако е дъждовно, може да поеме и по-малко вода. Съберете трохите на топка тесто.  Не месете тестото, за да не стане жилаво. Приберете го в хладилник за 1 час.




4. Нарежете прасковите на филийки. Добавете къпините.


 

Объркайте ги с малко захар и брашно. То ще поеме отделената при печенето течност.
5. Извадете тестото от хладилника и го разточете на тънка кора върху хартия за печене, като го покриете с найлоново фолио. Така не залепва и се работи по-лесно.




6. Изсипете плънката в средата на кората, като оставите 3-4 см до края.




Поръсете със ситно нарязани парченца масло за повече вкус.




Загърнете краищата, като си помагате с хартията.






7. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 С фурна докато се зачерви.

 







  




3 коментара:

  1. Абсолютния разкош си ни представила,Еми!Мога да плакна очи по галет с плодове до безкрай!Страхотен ти е станал,браво!
    Много хубав петък ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошен галет, Еми! Много е вкусен и ароматен!

    Прегръдки и весел петък!

    ОтговорИзтриване