събота, 18 август 2012 г.

Супа с миди, вино и сметана





Продукти:

1 кг черноморски миди
30 г краве масло
1 с.л. брашно
1 глава лук
2-3 склидки чесън
1 дафинов лист
2-3 стръка мащерка
300 мл бяло вино
700 мл рибен или зеленчуков бульон
150 мл сметана
сол
черен пипер
див лук (или магданоз)

1. Залейте мидите със студена вода. Измийте ги добре отвън, откъснете стръкчетата водорасли, които се подават от тях и изхвърлете отворените, които при по-силно почукване не се затварят. Отцедете ги от водата.




2. Нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в голяма тенджера с 1 с.л. краве масло.




3. Налейте виното. Добавете дафиновия лист, мащерката и мидите. Поръсете със сол и черен пипер. Захлюпете с капак и варете докато мидите се отворят.




4. Отцедете мидите, като запазите отделения бульон. Прецедете го. Прегледайте мидите и изхвърлете затворените. Махнете черупките на част от тях.
5. В отделен съд разтопете останалото масло.




Запържете в него брашното. Добавете рибния бульон и отделения сок от варенето на мидите. Подправете със сол, черен пипер на вкус, малко чили сос.




Оставете супата да поври. Когато се сгъсти, дръпнете я от котлона и добавете сметаната и почистените миди.




6. Сервирайте супата, гарнирана с останалите миди с черупки и малко ситно нарязан див лук. Ако нямате, може да го замените с магданоз.


 









1 коментар: