Продукти:
адаптирано от тук
1 кг черни миди
20 г краве масло
1 малка главичка лук
1 склидка чесън
парче лимонова кора
няколко стръка мащерка
1 дафинов лист
1/3 ч.ч. бяло вино
за соса:
50 мл течна сметана
1 жълтък
лимонов сок
сол
черен пипер
1/2 ч.л. къри
1. Измийте мидите. С гърба на нож остържете варовиковите налепи по черупките им.
Отстранете подаващото се стръкче водорасли.
Отстранете счупените и отворени миди, които не се затварят при по-силно почукване.
2. Разтопете в тенджера маслото. Добавете ситно нарязаните лук и чесън и малко ги задушете. Добавете зелените подправки, лимоновата кора, дафиновия лист.
Добавете мидите. Налейте виното. Захлюпете ги с капак и ги оставете да поврат за 3-4 минути, докато се отворят.
3. Извадете мидите, като ги отцедите от образувания сос. Разделете ги на половинки, като отстраните едната им черупка. Подредете ги в чиния.
4. Прецедете бульона, в който са се варили мидите. Сложете го на котлона да поври, докато намалее на половина. Подправете с кърито, малко сол и черен пипер на вкус.
5. Разбийте сметаната да се сгъсти като крем. Добавете жълтъка.
Разбийте ги добре.
Внимателно започнете да наливате от горещия миден бульон, като разбивате непрекъснато за да не се пресече жълтъка. Подправете с малко лимонов сок.
6. Залейте мидите със соса. Украсете с листенца магданоз.
Мммм,Еми,милост нямаш,великолепно блюдо с този сос!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава сряда!
Благодаря Роси! Рецептата наистина е прекрасна и горещо я препоръчвам на всеки.
ОтговорИзтриване