неделя, 12 август 2012 г.
Черноморски миди със сметана
Продукти:
2 кг миди
1 голяма глава лук
3-4 склидки чесън
1 с.л. краве масло
1 дафинов лист
2-3 стръка мащерка
1 ч.ч. бяло вино
сол
черен пипер
за соса:
1 с.л. краве масло
1 с.л. брашно
1/2 ч.ч. течна готварска сметана
1 кубче зеленчуков бульон
чили сос
сол
черен пипер
лимонов сок
няколко стръка прясна мащерка (по желание)
1. Залейте мидите със студена вода. Измийте ги добре отвън, откъснете стръкчетата водорасли, които се подават от тях и изхвърлете отворените, които при по-силно почукване не се затварят. Отцедете ги от водата.
2. Нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в голяма тенджера с 1 с.л. краве масло.
3. Налейте виното. Добавете дафиновия лист, мащерката и мидите. Поръсете със сол и черен пипер. Захлюпете с капак и варете докато мидите се отворят.
4. Отцедете мидите, като запазите отделения бульон. Прегледайте ги и изхвърлете, ако има не отворени миди. Разтворете останалите и премахнете половината черупка. Подредете ги в големи чинии или плато.
5. В отделен съд разтопете маслото за соса.
Запържете в него брашното.
Добавете отделения бульон, като внимателно го прецедите от попадналия в него пясък от мидите.
Подправете със сол, черен пипер на вкус, малко чили сос и кубче зеленчуков бульон. Оставете го да поври. Когато се сгъсти, дръпнете соса от котлона и добавете сметаната, като бъркате непрекъснато за да не се пресече. Подправете с малко лимонов сок на вкус.
6. Сервирайте мидите, поляти с вкусния сос и поръсени с малко листенца от мащерка (съвсем мъничко).
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Облизвам се направо! Мидите са ми любими, рецептата изглежда страхотно!
ОтговорИзтриване