вторник, 21 февруари 2012 г.

Сладкиш с пълнени ябълки и крем

 
Posted by Picasa

Продукти:


за тестото:

125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за крема:
500 мл прясно мляко
3 с.л. захар
3 жълтъка
2 с.л. брашно
ванилия
1 с.л. краве масло
1 с.л. ром

10-12 средни ябълки
1 ч.ч. орехови ядки
1 с.л. захар
1 с.л. канела
кората на един лимон

за глазурата:

3 белтъка
3 с.л. захар

1. Замесете бисквитено тесто (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто). Завийте го с найлоново фолио и го оставете да престои в хладилник 30 минути.
2. Сварете сладкарски крем (виж Как се прави млечен (сладкарски) крем). Овкусете го с ванилията и рома. Запазете белтъците. Те ще ви трябват по-късно. Оставете крема да изстине добре.
3. Разточете тестото на лист. Сложете го във форма за торта, като оформите висок борд. Надупчете кората с вилица.

 
Posted by Picasa

Покрийте я с лист хартия за печене и сложете отгоре зърна боб или леща, за да я притискат докато се пече. Приберете я в хладилник за 10-15 минути, докато загрее фурната. Печете я в загрята на 180 С фурна, докато ръбчетата на тестото започнат да порозовяват. Извадете я и я оставете да изстине напълно.

4. Обелете ябълките и ги издълбайте.

 
Posted by Picasa

5. Настържете лимоновата кора. Натрошете ореховите ядки. Смесете захарта, орехите, канелата и лимоновата кора. Напълнете с тази смес ябълките.

6. Подредете пълнените ябълки в изпечената и изстинала кора.

 
Posted by Picasa

7. Попълнете празнините около тях с изстиналия млечен крем.

 
Posted by Picasa

8. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 С фурна, докато се зачерви.
9. Разбийте на твърд сняг трите белтъка. Добавяйте малко по малко 3 с.л. захар. Разпределете тази смес върху леко запечения сладкиш. Поръсете го с останалата смес от орехи, канела и захар.

 
Posted by Picasa

Намалете фурната на 120 С и върнете сладкиша във фурната, докато глазурата засъхне и орехите се запекат.

10. Внимателно отстранете страничната стена на формата. Прехвърлете сладкиша в поднос. Сервирайте го напълно охладен.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

7 коментара:

  1. Много интересен сладкиш! Изглежда много вкусен и ароматен! Благодаря за споделената рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Еми, сладкиша ти изглежда много сочен и апетитен! Обожавам всичко, в което има ябълки и канела! Благодаря ти за чудесната рецепта! Приятен вторник! Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Този десерт е просто размазващ!Представих си го на небцето как се съчетавам маслената коричка,обилните кремчета,ядки и плодове.Не виждам какво още може да се желае,съвършен е!А с подробните снимки си за отличен на квадрат,Емка!
    Има една тема в Гответе с мен-Готвим стъпка по стъпка,можеш да я обогатиш много,помисли!

    Хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за предложението! Посетих форума и ,не знам защо, не съм го открила до сега. Много ми хареса. Намерих много идеи. Непременно ще се опитам да се включа!

      Изтриване
  4. Ехееее, това вече е върха на ябълковите сладкиши! Просто невероятен! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен е сладкишът. Бях видяла подобен при Йоли(http://yoli-www.blogspot.com/2009/06/blog-post_29.html)преди време и все му се каня...

    ОтговорИзтриване
  6. Да, много е близък до този на Йоли, но и много различен в същото време. Всички части в него са по мои, много пъти изпитвани рецепти и стана наистина страхотна комбинация.

    ОтговорИзтриване