четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Картофено суфле

 
Posted by Picasa

Продукти:

500 г картофи
1 с.л. краве масло
1 с.л. брашно
100 мл прясно мляко
100 г сирене
2 яйца
сол
черен пипер
щипка индийско орехче

1. Обелете и нарежете картофите на малки кубчета. Залейте ги с вода и ги сварете. Отцедете водата. Намачкайте ги. Може да използвате и предварително приготвено картофено пюре.
2. Загрейте в тенджерка маслото да се разтопи. Запържете в него брашното докато се разпени. Бавно прибавете млякото, като бъркате непрекъснато (виж Как се прави сос бешамел).
3. Смесете картофите, соса и натрошеното сирене. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавете жълтъците.

 
Posted by Picasa

4. Разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг. Прибавете лъжица от тях към картофите.

 
Posted by Picasa

Разбъркайте внимателно. Бавно добавете останалата част от белтъците на няколко пъти. Разбърквайте внимателно и бавно.

 
Posted by Picasa

5. Изсипете суфлето в намазана с масло форма.

 
Posted by Picasa

6. Печете го в загрята на 180 С фурна за около 30-40 минути, докато се зачерви хубаво.

 
Posted by Picasa

2 коментара:

  1. Перфектно,Еми!
    Отдавна му се каня,но още отлежава и при мен тази идейка!

    Хубав ден,Емка!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам суфле,
    а с картофите сигурно е страхотно -
    изглежда нежно, пухкаво и фино.
    Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване