сряда, 1 февруари 2012 г.

Класическа тарта с ябълки

 
Posted by Picasa

адаптирано от Пекарната на мисис Чайлд

Продукти:

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за плънката:
700 г ябълки
1 с.л. брашно
1 с.л. захар до 2/3 ч.ч.
1.с.л. масло
1 ч.л. канела
1 с.л. лимонов сок
кората на половин лимон

за гарниране:
700 г ябълки
2 с.л. мармалад от кайсии
1 с.л. краве масло


1. Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете във фризера за 15-20 минути.
2. Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта. Добавете маслото и миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите на грахово зърно.(виж Как се прави маслено тесто)
3. Съберете трохите на топка тесто. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода. Не месете тестото, за да не стане жилаво. Приберете го в хладилник за 1 час.

 
Posted by Picasa

4. Обелете ябълките за плънката. Нарежете ги на парченца. Сложете ги в тава, объркайте ги със захарта, брашното и лимоновия сок. Ние харесваме сладкиша по-киселичък и затова почти не слагам захар. Но, ако искате, може да увеличите дахарта на вкус до 2/3 ч.ч. Сложете ги в загрята на 180 С фурна за 20 минути да омекнат. Добавете канелата, маслото и настърганата лимонова кора и ги разбъркайте добре. Оставете ги да изстинат.

 
Posted by Picasa

5. Извадете тестото от хладилника и го разточете на кора.

 
Posted by Picasa

С помощта на точилката го преместете върху тавичка за тарта.

 
Posted by Picasa

Оформете красив борд. Надупчете я с вилица.

 
Posted by Picasa

Сложете върху тестото хартия за печене и изсипете зърна от боб или леща. Запечете за 10 минути в загрята на 180 С фурна. Оставете да изстине.
6. Обелете ябълките за гарниране. Нарежете ги на тънки резенчета.

 
Posted by Picasa

За да не потъмняват ги слагайте в купа, пълна със студена вода и малко лимонов сок.

 
Posted by Picasa

Загрейте до завиране мармалада с 1 с.л. краве масло.
7. Изсипете плънката върху изпечената кора.

 
Posted by Picasa

Подредете отгоре резенчетата ябълка.

 
Posted by Picasa

Намажете ги с горещия мармалад. Така едновременно ще ги подсладите, ще ги гланцирате и ще ги предпазите от потъмняване. Може да поръсите и малко захар.

 
Posted by Picasa

8. Печете тартата в загрята на 180 С фурна за 20-30 минути.

 
Posted by Picasa

6 коментара:

  1. Това е много вкусно и ароматно нещо, наистина! Тартата изглежда чудесно!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Еми, не съм правила по този начин тарт с ябълки!
    Ще опитам!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен сладкиш - ароматен и несъмнено вкусен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво,Еми,невероятно красив и много ароматен и вкусен десерт!Много ми хареса!

    Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване