събота, 25 февруари 2012 г.

Виенски щрудел

 
Posted by Picasa


Продукти:

за тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
1 яйце
100 мл вода
1 с.л. олио

за плънката:
1 кг ябълки
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. канела
1/2 ч.ч. галета
200 г стафиди
кората на 1 лимон
50 мл лимонов ликьор или ром

30 г пшенично нишесте за точене
50 г масло за намазване
2-3 с.л. пудра захар за поръсване
1 ванилия

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

1. Смесете водата, яйцето, солта, олиото и брашното и замесете мекичко тесто. Завийте го с найлоново фолио и го оставете да си почине половин час.
2. Залейте стафидите с ликьора и ги кипнете на котлона. Оставете ги да изстинат и да поемат течността.
3. Почистете ябълките. Настържете ги.
4. Добавете галетата, настърганата лимонова кора, канелата, захарта и стафидите. Объркайте добре плънката.

 
Posted by Picasa

5. Разтопете маслото.
6. Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка от тях на тънък лист, като ръсите с нишестето.
7. Прехвърлете кората на кърпа, поръсена с нишесте. Раздърпайте я още малко.

 
Posted by Picasa

Намажете листа с масло,

 
Posted by Picasa

поставете 1/4 от плънката в единия край,

 
Posted by Picasa

загърнете краищата и с помощта на кърпата навийте руло.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

8. Прехвърлете рулото в предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене тавичка.

 
Posted by Picasa

9. Намажете щрудела с останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята на 200 С фурна докато се зачерви.

 
Posted by Picasa

10. Поръсете сладкиша с пудра захар, смесена с ванилия. По желание, може да го гарнирате с крем Англез.

 
Posted by Picasa

3 коментара:

  1. Браво, великолепно изглежда! С удоволствие бих хапнала едно парче от този любим десерт, поседнала на някоя пейка в Шьонбрун :))

    ОтговорИзтриване
  2. Инче,кога тръгваш за Шонбрун свирни и аз да се кача при теб,двете ще посенем на пейката :) .И Еми ще вземем обезателно,че е най-заслужила с тоз разкошен щрудел!
    Ние точно там хапнахме кайзершмарн,но пък щрудела видяхме как го правят,че и то един огромен беше,в сладкарница Демел.

    Ех,Еми,благодаря ти за тези снимки,как сладко ме върна в тези прекрасни спомени!

    Приятна вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Емилия, истински щрудел си показала- точени кори, богата плънка, аромат.А аз все до баница с ябълки го докарвам...с готови кори.
    Благодаря за рецептата и представянето стъпка по стъпка.
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване