събота, 25 февруари 2012 г.
Виенски щрудел
Продукти:
за тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
1 яйце
100 мл вода
1 с.л. олио
за плънката:
1 кг ябълки
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. канела
1/2 ч.ч. галета
200 г стафиди
кората на 1 лимон
50 мл лимонов ликьор или ром
30 г пшенично нишесте за точене
50 г масло за намазване
2-3 с.л. пудра захар за поръсване
1 ванилия
1. Смесете водата, яйцето, солта, олиото и брашното и замесете мекичко тесто. Завийте го с найлоново фолио и го оставете да си почине половин час.
2. Залейте стафидите с ликьора и ги кипнете на котлона. Оставете ги да изстинат и да поемат течността.
3. Почистете ябълките. Настържете ги.
4. Добавете галетата, настърганата лимонова кора, канелата, захарта и стафидите. Объркайте добре плънката.
5. Разтопете маслото.
6. Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка от тях на тънък лист, като ръсите с нишестето.
7. Прехвърлете кората на кърпа, поръсена с нишесте. Раздърпайте я още малко.
Намажете листа с масло,
поставете 1/4 от плънката в единия край,
загърнете краищата и с помощта на кърпата навийте руло.
8. Прехвърлете рулото в предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене тавичка.
9. Намажете щрудела с останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята на 200 С фурна докато се зачерви.
10. Поръсете сладкиша с пудра захар, смесена с ванилия. По желание, може да го гарнирате с крем Англез.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Браво, великолепно изглежда! С удоволствие бих хапнала едно парче от този любим десерт, поседнала на някоя пейка в Шьонбрун :))
ОтговорИзтриванеИнче,кога тръгваш за Шонбрун свирни и аз да се кача при теб,двете ще посенем на пейката :) .И Еми ще вземем обезателно,че е най-заслужила с тоз разкошен щрудел!
ОтговорИзтриванеНие точно там хапнахме кайзершмарн,но пък щрудела видяхме как го правят,че и то един огромен беше,в сладкарница Демел.
Ех,Еми,благодаря ти за тези снимки,как сладко ме върна в тези прекрасни спомени!
Приятна вечер,мила!
Емилия, истински щрудел си показала- точени кори, богата плънка, аромат.А аз все до баница с ябълки го докарвам...с готови кори.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и представянето стъпка по стъпка.
Хубав празник!