събота, 4 февруари 2012 г.

Питки с кашкавал и слоесто хлебче

 
Posted by Picasa

Продукти:
общо за 16 питки

300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая

за плънката:
100 г настърган кашкавал
100 г разтопено масло

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло. Разделете го на две.
2. Разточете всяка половина на правоъгълник. Разделете я на 8 правоъгълника.

 
Posted by Picasa

3. Намажете всеки един с масло. Навийте го на руло.

 
Posted by Picasa

4. Сложете рулцето пред себе си.

 
Posted by Picasa

Разточете го отново на правоъгълник.

 
Posted by Picasa

5. Намажете го с масло и го поръсете с малко настърган кашкавал.

 
Posted by Picasa

Навийте го отново на руло.

 
Posted by Picasa

6. Подредете питките в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да си починат за 15-20 минути.

 
Posted by Picasa

7. Печете ги в предварително загрята на 220 С фурна за 15-20 минути.

 
Posted by Picasa


Може да не слагате кашкавал, а само да мажете с масло и да подредите рулцата във форма за кекс.

 
Posted by Picasa

Така ще получите страхотно слоесто хлебче за обяд.

 
Posted by Picasa

Искам да направя още едно уточнение - когато искате хлебчета с хрупкава коричка, мажете ги преди печене с малко вода и печете в силна фурна - 200 С. Извадете ги върху решетка и така ги оставете да изстинат. Когато печете хляб или цяла питка, слагайте на дъното на фурната съд с вода и печете на 180 С. Парата ще помогне на хляба да се надигне повече и да стане пухкав. Като го извадите от фурната, го напръскайте с малко вода и го завийте с кърпа. Така коричката ще омекне.

12 коментара:

  1. Еми, пак си ни представила, изкусителна рецепта. Много ми харесва как презентираш стъпка по стъпка.Винаги се забавлявам когато чета тук, а тези питки така ме грабнаха, че влизат в гафата с любими рецепти :))
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихнат уикенд и на теб! Това е и целта - всеки да може да си приготви.

      Изтриване
  2. Еми, чудесни питки :)
    Ще ги опитам на всяка цена!
    Топла прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са и двете,Еми!
    Подстрекаваш ме и аз да замеся нещо утре!

    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Еми, много вкусна рецепта и красиво оформени варианти. Тази във формата на кекс, много ми допадна. Благодаря ти за снимките стъпка по стъпка. Често се обърквам в обясненията, а със снимки, е много лесно. Много вкусни предложения! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Еми, много обичам рецепти , показани стъпка по стъпка:).Питките изглеждат много вкусни!

    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Ползотворна и усмихната почивка и на вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Еми , много оригинални печива намирам тук- прекрасно изпълнени и представени!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Еми , прекрасни Питки с кашкавал си направила! Чудесно си ги презентирала! Благодаря ти за рецептата! Желая ти приятна неделя! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Еми, направих питките и станаха чудесни!
    Благодаря за споделената рецепта!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам. У дома също много ги харесаха. Усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  10. Много вкусно изглеждат. Благодаря за подробното обяснение.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване