неделя, 26 февруари 2012 г.
Пита цвете
по идея на Valentina Zurkan
Продукти:
750 г брашно
3 яйца (отделете единия жълтък за намазване)
3 с.л. кисело мляко
300 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
20 г прясна мая за хляб
125 г краве масло, разтопено
1. Залейте маята с половината от прясното мляко и захарта и я оставете да се разтвори. Разбъркайте я с малко брашно на гъста каша и я оставете да шупне.
2. Добавете яйцата (оставете си единия жълтък за намазване), киселото и останалото прясно мляко, солта и 2 с.л. от разтопеното масло. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го на топло да втаса.
3. Разделете тестото на 4 части. Разточете всяка една от тях на кръг.
4. Подредете ги един върху друг, като мажете с масло помежду им. Разтеглете последната кора малко повече, за да покрие хубаво останалите.
5. Сложете купчината от листове във форма за торта с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Прорежете през средата, като образувате 8 триъгълника и стигате до 1 см до края на питката.
6. С нож прорежете от външната страна на триъгълниците.
7. Подвийте леко краищата на триъгълниците на вътре, за да образувате листенцата на цветето.
8. Поставете страничната стена на формата и оставете питката за около 30 минути да втаса отново.
9. Разбийте жълтъка с останалото масло и 1 ч.л. прясно мляко или вода. Намажете питката.
10. Печете я в предварително загрята на 180 С фурна.
11. Опечената питка, напръскайте с вода и покрийте с кърпа за 10-15 минути. Внимателно извадете страничната стена на формата. Поставете питката в красива чиния за сервиране.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар