неделя, 26 февруари 2012 г.

Пита цвете

 
Posted by Picasa

по идея на Valentina Zurkan

Продукти:

750 г брашно
3 яйца (отделете единия жълтък за намазване)
3 с.л. кисело мляко
300 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
20 г прясна мая за хляб

125 г краве масло, разтопено

1. Залейте маята с половината от прясното мляко и захарта и я оставете да се разтвори. Разбъркайте я с малко брашно на гъста каша и я оставете да шупне.
2. Добавете яйцата (оставете си единия жълтък за намазване), киселото и останалото прясно мляко, солта и 2 с.л. от разтопеното масло. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го на топло да втаса.
3. Разделете тестото на 4 части. Разточете всяка една от тях на кръг.

 
Posted by Picasa

4. Подредете ги един върху друг, като мажете с масло помежду им. Разтеглете последната кора малко повече, за да покрие хубаво останалите.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

5. Сложете купчината от листове във форма за торта с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Прорежете през средата, като образувате 8 триъгълника и стигате до 1 см до края на питката.

 
Posted by Picasa

6. С нож прорежете от външната страна на триъгълниците.

 
Posted by Picasa

7. Подвийте леко краищата на триъгълниците на вътре, за да образувате листенцата на цветето.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

8. Поставете страничната стена на формата и оставете питката за около 30 минути да втаса отново.
9. Разбийте жълтъка с останалото масло и 1 ч.л. прясно мляко или вода. Намажете питката.

 
Posted by Picasa

10. Печете я в предварително загрята на 180 С фурна.
11. Опечената питка, напръскайте с вода и покрийте с кърпа за 10-15 минути. Внимателно извадете страничната стена на формата. Поставете питката в красива чиния за сервиране.

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар