събота, 30 юни 2012 г.

Тарталети с крем от сирене, пресен грах и сьомга



Продукти:
за 6-8 кошнички

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за плънката:
1 ч.ч. крем от сирене и копър
1 ч.ч. пресен грах, сварен (може и от консерва)
100 г пушена или тартар от прясна сьомга
копър


1. Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете във фризера за 15-20 минути.
2. Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта.
3. Добавете маслото и миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите малко по-малко от грахово зърно. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода (почти до замръзване).
4. Изсипете трохите на плота. Съберете ги на топка тесто. Не го месете, за да не стане жилаво. Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 1 час (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто) .
5. След като тестото се охлади достатъчно, разточете лист и го разпределете във формите за тарталети. Надупчете дъното им с вилица, за да не се деформират при печене.


6. Сложете във всяка формичка лист хартия за печене и я напълнете с тежест - в случая микс от леща, ориз, пшеница, който използвам многократно.


7. Печете тарталетите в загрята на 180 С фурна докато леко се зачерви горното им ръбче. Извадете хартията и семената и ги върнете във фурната до готовност. Оставете ги напълно да изстинат.


8. Напълнете кошничките с пастета от сирене и копър. Сложете върху всяка от тях малко грах. Поръсете с пресен копър. Ако желаете, може да сервирате кошничките в този вид, а може да сложите във всяка от тях и по малко сьомга на малки парченца.











3 коментара:

  1. Еми, много изкусителни тарталетки!
    Поздрави и хубава ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни и фотогенични! Чудесна идея!

    ОтговорИзтриване