петък, 1 юни 2012 г.

Замразено кисело мляко със сос от череши



Продукти:

500 г изцедено кисело мляко
1 прахче ванилия

за соса:
500 г череши
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. сироп от вишни (може да се замени със захар, сладко или с подсладител, подходящ за диабетици)
2 с.л. ликьор от вишни
1 ч.л. пшенично нишесте
1-2 с.л. вода

1. Смесете киселото мляко с ванилията. Подсладете го, ако желаете с малко захар, мед или подсладител за диабетици. Сложете го в машина за сладолед и го замразете.


Може да го изсипете в кутия и да го приберете във фризера. Разбърквайте го през 20-30 минути, за да стане по-пухкаво.
2. Почистете черешите от костилките. Сложете ги в тенджерка.


Добавете сиропа от вишни (захарта или подсладителя) и лимоновия сок и ги кипнете.
3. Разтворете в малко студена вода нишестето и го прибавете към черешите. Добавете и ликьора. Оставете соса да кипне още веднъж и го оставете да изстине. Може да го съхранявате до няколко дни в хладилник.
4. Сервирайте топка от киселото мляко, полято с този вкусен сос. Този сос може да се използва за палачинки или сладолед. Използването на подсладител прави този десерт изключително подходящ за диабетици.









3 коментара:

  1. Страхотен,свеж и вкусен десерт с чудесни снимки,Еми!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Понеже сладоледа от кисело мляко ми е един от любимите - тази рецепта ще я пробвам при всички случаи!

    ОтговорИзтриване