Продукти:
за 6-8 порции
за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол
за салатата:
800 г смес от пресни плодове по избор
2 с.л. мед или плодов сироп (от вишни, касис)
2 с.л. вишновка или друг плодов ликьор
сладолед по желание
1. Пригответе масленото тесто (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто). Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете във фризера за 15-20 минути.
2. Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта.
3. Добавете маслото и миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите малко по-малко от грахово зърно. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода (почти до замръзване).
4. Изсипете трохите на плота. Съберете ги на топка тесто. Не го месете, за да не стане жилаво. Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 1 час.
5. След като тестото се охлади достатъчно, разточете лист и го разпределете във формите за тарталети. Надупчете дъното им с вилица, за да не се деформират при печене.
6. Сложете във всяка формичка лист хартия за печене и я напълнете с тежест - в случая микс от леща, ориз, пшеница, който използвам многократно.
7. Печете тарталетите в загрята на 180 С фурна докато леко се зачерви горното им ръбче. Извадете хартията и семената и ги върнете във фурната до готовност..
8. Смесете съставките за соса и ги загрейте за кратко да се разтопи меда. Може да увеличите количеството им по вкус.
9. Добавете соса към почистените и нарязани плодове. Разбъркайте.
10. Може да сервирате плодовете в чаши, да ги разпределите в кошничките, а също и да им добавите топка сладолед.
Пу, една за мен! Свежарски са!
ОтговорИзтриване