вторник, 5 юни 2012 г.

Как се почистват черва и шкембе




  За да почистите шкембе, независимо дали е телешко, свинско или агнешко:
 1. Измийте хубаво под течаща вода шкембето. Намажете го от вътрешната страна (мъхнатата) с дебел пласт вар.


2. Втрийте я добре и го оставете да престои с нея 15-20 минути.


 3. Измийте го под течаща вода, като го триете както се пере пране (или го стържете с обратната страна на нож). Ще стане меко и бяло.


 За да почистите добре черва, трябва да ги обърнете и от вътрешната страна:
1. Измийте добре червата под течаща вода. Хванете крайчето.


2. Вкарайте пръчица, която не е с остър връх  за да не пробие червото (аз използвам стара пластмасова кука за плетене с отчупен край, но може да бъде и дървена). Трябва да захванете крайчето и да го вкарате на вътре.


3. Нанижете червото на пръчицата.


4.  Като нанижете цялото черво, хванете вкараното на вътре крайче и го издърпайте.

 
5. Така червото ще се обърне от вътрешната страна. Натрийте го със сол и го измийте под течаща вода. Солта ще помогне да се отстрани слузта. Обърнете така всяко черво 2-3 пъти.





Няма коментари:

Публикуване на коментар