понеделник, 21 февруари 2011 г.

Еклерчета с млечен крем

 
Posted by Picasa


продукти:


за тестото:

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
50 г краве масло
щипка сол
щипка захар
4 яйца

за крема:
500 мл прясно мляко
3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
2 с.л. брашно
6 с.л. захар
ванилия
1 с.л. краве масло

захарни фигурки за украса

1. Сложете водата, маслото, захарта и солта в малка тенджера. Загрейте докато заври.

 
Posted by Picasa

2. Махнете тенджерата от котлона. Прибавете цялото брашно и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица докато сместа стане гъста и гладка и започне да се отделя от съда. Върнете на котлона като продължавате да бъркате, докато на дъното на тенджерата се образува бяла коричка.

 
Posted by Picasa

3. Дръпнете тестото от котлона и оставете да изстине.
4. Когато брашнената смес се охлади, започнете да прибавяте едно по едно яйцата като бъркате енергично ( може да ползвате и миксер). Важно е тестото да поеме напълно едното яйце преди да сложите следващото. Вижте Как се прави парено тесто.
5. Полученото тесто трябва да е много меко и лепкаво. Трябва да пада от лъжицата спокойно, но не и да тече. Ако стане много гъсто, сложете още мъничко яйце.
6. Разпределете сместа с чаена лъжичка върху хартия за печене на разстояние, без да се допират еклерчетата.

 
Posted by Picasa

Печете ги в предварително загрята на 200 С фурна.

 
Posted by Picasa

7. Разбийте жълтъците с брашното и половината от прясното мляко. Другата половина от прясното мляко го сипете в тенджерка и го оставете да заври с 3 с.л. захар. Прибавете врящото мляко в жълтъците на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. Върнете сместа в тенджерата на котлона. Бъркайте непрекъснато.
8. Добавете ванилията и варете крема докато се сгъсти. Оставете го да изстине. След като поизстине го разбийте с миксер с размекнатото на стайна температура масло.Вижте Как се прави млечен крем.
9. Прорежете изстиналите еклерчета и ги напълнете с крем като си помагате с чаена лъжичка / или чрез шприц/.
10. Разбийте на твърд сняг 3 белтъка с 3 с.л. захар. Разпределете разбитите белтъци върху еклерчетата. Украсете със захарни фигурки.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар