понеделник, 21 февруари 2011 г.
Еклерчета с млечен крем
продукти:
за тестото:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
50 г краве масло
щипка сол
щипка захар
4 яйца
за крема:
500 мл прясно мляко
3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
2 с.л. брашно
6 с.л. захар
ванилия
1 с.л. краве масло
захарни фигурки за украса
1. Сложете водата, маслото, захарта и солта в малка тенджера. Загрейте докато заври.
2. Махнете тенджерата от котлона. Прибавете цялото брашно и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица докато сместа стане гъста и гладка и започне да се отделя от съда. Върнете на котлона като продължавате да бъркате, докато на дъното на тенджерата се образува бяла коричка.
3. Дръпнете тестото от котлона и оставете да изстине.
4. Когато брашнената смес се охлади, започнете да прибавяте едно по едно яйцата като бъркате енергично ( може да ползвате и миксер). Важно е тестото да поеме напълно едното яйце преди да сложите следващото. Вижте Как се прави парено тесто.
5. Полученото тесто трябва да е много меко и лепкаво. Трябва да пада от лъжицата спокойно, но не и да тече. Ако стане много гъсто, сложете още мъничко яйце.
6. Разпределете сместа с чаена лъжичка върху хартия за печене на разстояние, без да се допират еклерчетата.
Печете ги в предварително загрята на 200 С фурна.
7. Разбийте жълтъците с брашното и половината от прясното мляко. Другата половина от прясното мляко го сипете в тенджерка и го оставете да заври с 3 с.л. захар. Прибавете врящото мляко в жълтъците на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. Върнете сместа в тенджерата на котлона. Бъркайте непрекъснато.
8. Добавете ванилията и варете крема докато се сгъсти. Оставете го да изстине. След като поизстине го разбийте с миксер с размекнатото на стайна температура масло.Вижте Как се прави млечен крем.
9. Прорежете изстиналите еклерчета и ги напълнете с крем като си помагате с чаена лъжичка / или чрез шприц/.
10. Разбийте на твърд сняг 3 белтъка с 3 с.л. захар. Разпределете разбитите белтъци върху еклерчетата. Украсете със захарни фигурки.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар