понеделник, 21 февруари 2011 г.

Талиолини със сос "Болонезе"

 
Posted by Picasa

Продукти:

за тестото:
2 големи яйца
200 г брашно
щипка сол
1 ч.л. зехтин

за соса:
500 г кайма
1 с.л. ситно нарязан лук
1 с.л. ситно нарязан морков
1 с.л. ситно нарязана целина
1 ч.ч. доматена салца
1/2 ч.ч. вино
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1-2 с.л. зехтин

настърган пармезан или кашкавал

1. Пресейте брашното на купчинка. Направете кладенче в средата. Сложете яйцата, солта и зехтина. С ръка започнете да смесвате съставките като загребвате по малко от брашното. Омесете твърдо тесто. Срязвайки тестото, то трябва да има малки мехурчете в средата. Това показва, че тестото е добре омесено. Покрийте го с кърпа и го оставете да си почине за половин час.
2. Разделете тестото на две топки. Разточете всяка топка на тънка кора, посипете я с брашно и я навийте на руло. С остър нож нарежете ленти с дебелина 5 мм. Развиите ги и ги разрохкайте като ги вдигнете във въздуха и пуснете на масата няколко пъти. Разтелете ги върху кърпа, посипана с брашно да поизпръхнат.

 
Posted by Picasa

3. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Добавете лука, моркова и целината и ги задушете в мазнината. Прибавете каймата, раздробена на парченца и я запържете напълно докато и се изпари течността.

 
Posted by Picasa

4. Добавете виното и варете докато напълно се изпари. Изсипете доматената салца. Подправете със сол, черен и червен пипер, кимион. Оставете соса на тих огън да къкри. При необходимост добавете гореща вода или бульон.
5. Възварете голяма тенджера с подсолена вода и няколко капки зехтин. Сложете талиолините да се сварят, но не ги разварявайте, нека да останат леко твърди. Отцедете ги от водата и ги прехвърлете в тенджерата със соса. Ако е необходимо добавете малко гореща вода от пастата. Оставете ги да покъкрят малко и сервирайте. Поръсете ги с настърган пармезан.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар