понеделник, 21 февруари 2011 г.
Бабето
Продукти:
1 свинска глава
1 свинско шкембе
на 1 кг месо:
25 г сол
5 г черен пипер
5 г кимион
3 г бахар
1/2 глава счукан чесън
5 г лют червен пипер
1-2 дафинови листа
зелева чорба
1. Главата се измива добре, слага се в голяма тенджера, залива се със студена вода и се вари на слаб огън докато се развари.
2. Изваждат се костите. Месото се прецежда и реже много на едро.
3. Добавете подправките и малко бульон. Омесете всичко добре.
4. Измийте добре шкембето. Напълнете го със сместа плътно, като гладката страна остане отвън. Зашийте го. Надупчете го на няколко места.
5. Сложете го в тенджера, в която на дъното сте сложили обърната чиния, за да не опира директно бабето. Притиснете го отгоре с друга чиния.
6. Залейте го със зелева чорба и го варете на слаб огън около 2 часа. Лесно да се пробожда с вилица.
7. Извадете бабето внимателно и още горещо го притиснете между две дъски. Оставете го да изстине.
8. Можете да я съхранявате на студено и проветриво място за 2-3 седмици, или да я приберете във фризера.
9. Поднесете я нарязана на филийки.
10. Ако сместа се окаже много и не можете да я съберете в стомаха, може да я напълните в дебели свински черва. Варят се по същия начин. Така се получават бабушки. Ако желаете можете и да ги опушите.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар