понеделник, 14 февруари 2011 г.

Телешко печено

 
Posted by Picasa

по Джулия Чайлд и Жак Пепен
Продукти:

около 1 кг цяло парче телешко месо
2-3 с.л. масло
сол
черен пипер
глава нарязан на ситно лук
1/2 ч.ч. смлени домати
2 дафинови листа
1 ч. л. сушена мащерка или няколко стръка прясна
1 ½ ч. ч. бяло вино
½ ч. ч. вода

1. Почистете месото от ципите и сухожилията. Подсушете го с домакинска хартия или салфетка.
2. Загрейте маслото докато започне да се пени. Запържете месото от всички страни докато придобие хубава коричка. Когато го обръщате внимавайте да не го бодете, за да не изтекат соковете му.

 
Posted by Picasa

3. Извадете месото и го прехвърлете в огнеупорна стъклена тенджера.
4. Нарежете лука на ситно. Запържете го в мазнината от месото докато омекне. Прибавете смлените домати, виното, водата, дафиновия лист и мащерката.
5. Залейте месото със соса, посолете със сол и черен пипер. Печете го в захлюпената с капак тенджера на 160 С за поне 2-2 1/2 часа.
6. Извадете месото да си почине за 10-тинаа минути. В това време прехвърлете соса отново в тигана и го сложете на котлона да се сгъсти, ако е необходимо.
7. Нарежете месото на тънки резени и го сервирайте полято със соса и гарнитура от сварени или задушени в масло картофи, картофено пюре, ориз с масло и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар