сряда, 16 февруари 2011 г.
Пилешки пай
по Джулия Чайлд и Жак Пепен
Продукти:
2 пилешки гърди
200 г грах
2 с.л. масло
1 с.л. олио
1 с.л. ситно нарязан лук
1 с.л. ситно нарязана целина
1 с.л. ситно нарязани моркови
2 с.л. брашно
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. течна сметана
сол
черен пипер
за тестото:
може да използвате и готово бутер тесто
1 яйце
100 г вода
1/2 ч.л. сол
1 с.л. олио
250 г брашно
1. От водата, яйцето, брашното, олиото и солта омесете твърдичко тесто. Оставете го да почине половин час.
2. Разточете тестото на кръг, не много голям. Намажете го леко с масло и го сгънете като плик. Оставете го 10 минути в хладилник.
3. Извадете тестото, разточете го по дължина, намажете го леко с масло и го сгънете на три. Оставете го за 10 минути в хладилник. Повторете това 7 пъти.
4. Включете фурната на 200 С. Нарежете пилешките гърди на хапки.
5. Разтопете маслото в дълбок тиган. Добавете олиото. Запържете лука, целината и морковите. Прибавете пилешките гърди. Разбъркайте.
6. Поръсете с брашно и запържете. Добавете пилешкия бульон и сметаната. Варете на тих огън да се сгъсти соса. Добавете граха. Подправете със сол и черен пипер.
Изсипете сместа в подходяща тавичка и го оставете да изстине.
7. Разточете тестото на кръг, малко по-голям от тавичката. Сложете го отгоре и притиснете краищата. Направете отвор в средата на пая за да има от къде да излиза парата и да не втечни тестото.
8. Запечете до порозовяване.
9. Сервирайте с любов на семейството и приятелите си.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар