сряда, 16 февруари 2011 г.
Лешникова торта
Продукти:
за блата:
8 яйца
1 ч.ч. захар
200 г лешници
1 ч.ч. брашно
за сиропа:
2 ч.ч. вода
2 с.л. сладко от вишни
2 с.л. захар
за крема:
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
200 г краве масло, размекнато до стайна температура
50 г лешници за гарниране
1. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците до твърд сняг, като прибавяте малко по малко от захарта.
2. Щом бъркалките на миксера започнат да образуват фигурки в белтъците, започнете да добавяте един по един жълтъците. Бъркайте докато всичко се смеси хомогенно. Изключете миксера.
3. Пресейте брашното и смелете лешниците. Започнете да ги добавяте при яйцата като разбърквате с шпатула внимателно с движение от долу на горе за да не спаднат белтъците. Обирайте добре стените и дъното на купата.
4. Изсипете сместа в покрита с хартия за печене тортена форма. За да не се издуе тортото при печенето, направете с лъжица съвсем малка вдлъбнатина в средата.
Печете на 180 С докато клечка, забодена в средата на тортата излиза чиста, без тесто.
5. Извадете блата и внимателно отделете хартията. Оставете го да изстине напълно.
6. Сложете водата, сладкото и захарта и сварете сиропа - да заври и да се разтопи захарта. Оставете го да изстине.
7. Сложете в суха и чиста купа яйцата за крема. Бийте ги на висока скорост, като прибавяте малко по малко от захарта докато захарта се разтопи, яйцата побелеят и се сгъстят.
8. В купа разбийте маслото до гладък крем. Започнете да прибавяте към него капка по капка от разбитите яйца докато ги поеме напълно.
9. С дълъг нож разделете блата на 3 части.
10. Сложете първия блат в тортена чиния. Наръсете го с 1/3 от сиропа. Намажете го с крем и поръсете с малко лешници. Сложете отгоре другия блат, поръсете го със сиропа и го намажете с крем. Сложете малко лешници.
Отгоре поставете последния блат. Наръсете го със сироп. Намажете тортата от всички страни с крем. Ако искате отделете в торбичка с шприц 1-2 с.л. крем за украса. Ако нямате специална сладкарска торбичка, може да ползвате и обикновен найлонов плик, на който отрежете единия край. Сложете шприца в него. За да сипете лесно крема, сложете торбичката в чаша.
Подредете лешници.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравейте, много ми хареса рецептата на тортата, но с тия яйца в крема и не са минали термична обработка няма да я направя.Моля за съвет с какъв крем да го заменя?
ОтговорИзтриванеАко се притеснявате, може да биете яйцата в купа, сложена над тенджера с вряла вода. Водата не бива да докосва дъното на купата, защото тогава ще получите за секунди бъркани яйца. Но горещата пара е достатъчна да убие бактериите в яйцата. Но може да замените крема с обикновен млечно - маслен крем без яйца. Ето тази торта е с такъв крем http://tarakchieva.blogspot.com/2013/06/blog-post_2.html
ОтговорИзтриване