понеделник, 9 юли 2012 г.

Тарталетки с кайсии и шам фъстък




Продукти:
за 6-8 тарталети
за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за плънката:
50 г смлян шам фъстък
10-12 кайсии
мед и захар по желание



1. Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете във фризера за 15-20 минути.
2. Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта.
3. Добавете маслото и миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите малко по-малко от грахово зърно. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода (почти до замръзване).
4. Изсипете трохите на плота. Съберете ги на топка тесто. Не го месете, за да не стане жилаво. Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 1 час (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто) .
5. След като тестото се охлади достатъчно, разточете лист и го разпределете във формите за тарталети. Надупчете дъното им с вилица, за да не се деформират при печене.


6. Нарежете кайсиите на тънки резенчета.


Сложете по една чаена лъжичка шам фъстък във всяка тарталета.


Подредете отгоре резенчетата кайсия. 




Поръсете още малко шам фъстък и полейте с мед или поръсете със захар.




7. Печете тарталетите в загрята на 180 С фурна за 30-40 минути.











5 коментара:

  1. Много са красиви, интересно подреждане, като рози са!

    ОтговорИзтриване
  2. здравей, бихме искали да публикуваме рецептата ти в рубриката ни bg blogs на GoodFood. Ако си ОК с това, ще те помоля да ни изпратиш снимки ( размер, годен за печат) на r.dimitrova@goodfood.bg
    Благодаря и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно предложение и много красиви снимки! Поздрави и успешен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря много за вниманието на всички! Усмихнат и слънчев ден ви желая, също като тарталетките!

    ОтговорИзтриване
  5. Еми,великолепна рецепта и изпълнение,тарталетите са много красиви и вкусни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване