събота, 21 юли 2012 г.

Многозърнести ръжени хлебчета с квас



Продукти:

за кваса:
4 с.л. пълнозърнесто ръжено брашно
4 с.л. топличка вода
1 с.л. зехтин
1 ч.л. мед

за тестото:
150 г пълнозърнесто ръжено брашно
150 г пълнозърнесто пшенично брашно
200 г бяло пшенично брашно
50 г смес от овесени, ръжени и ечемичени ядки
1 с.л. ленено семе, счукано
1 с.л. слънчогледово семе
1 с.л. семена от тиква
300 мл вода
1 ч.л. сол
3 г суха мая

тиквено семе за поръсване




1. Сложете в буркан продуктите за кваса. Разбъркайте добре, трябва да стане гъста каша. Захлюпете буркана и го оставете на стайна температура за 24 часа да увеличи обема си. Ако времето е студено, може да отнеме и повече време.


2. На следващия ден сложете в контейнера на машината за хляб водата, шупналия квас, солта, брашната и сухата мая. Включете машината на програма за месене и втасване. Може да го замесите и на ръка (виж Как се прави тесто с мая)
3. След първоначалното омесване добавете ядките и семената. Оставете тестото да втаса.


4. Разделете го на 8 триъгълника.


 (Може да увиете всеки от тях в найлоново фолио и да ги приберете във фризера. Преди употреба ги извадете от вечерта в хладилника да се отпуснат, а час преди печенето ги отвийте от фолиото и ги оставете на стайна температура да втасат.. Така може да печете винаги пресни питки.).


5. Оставете ги да втасат. Намажете ги с малко вода или яйце и ги поръсете с тиквени семена.



 6. Печете питките в загрята на 180 С фурна докато семената се зачервят.


Сервирайте ги с пастет от сирене и сьомга или сладко за здравословна закуска.




 


Няма коментари:

Публикуване на коментар