петък, 13 юли 2012 г.

Задушен заек с кайсии

 

Продукти:

1 заек
2 с.л. зехтин
2 с.л. краве масло
1 глава лук, ситно нарязана
1 ч.ч. вино
1 ч.ч. пилешки бульон
сол
черен пипер
червен пипер
1 пръчка канела
4 пъпки карамфил
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 щипка шафран
кората на 1/2 портокал
няколко капки чили сос

10 кайсии, сушени
1 с.л. краве масло
1 ч.л. пшенично нишесте
50 г сладки кайсиеви ядки (или бадеми)

1. Нарежете заека на порционни парчета. Подсушете го със салфетка.
2. В дълбок тиган загрейте зехтина и маслото. Запържете парчетата месо от всички страни до зачервяване.


Извадете ги в голяма огнеупорна тенджера с капак и ги овкусете със сол, черен и червен пипер.


3. В мазнината от месото задушете ситно нарязания лук докато омекне. Залейте го с виното и бульона и го оставете да заври. Изсипете го при заешкото месо. Добавете канелата, карамфила, джинднифила, шафрана, портокаловата кора и чили соса. Захлюпете ястието с капак и го ставете в загрята на 180 С фурна за около 2 часа.
4. Бланширайте кайсиевите ядки, обелете ги и ги запечете за кратко.


5. Загрейте в тиган 1 с.л. краве масло. Добавете кайсиите и ги объркайте хубаво да се покрият с масло и леко да се запържат.


Добавете част от соса от заека и малко нишесте, размито в 2-3 с.л. студена вода. Върнете соса с кайсиите при заека. Добавете и запечените ядки.


6. Върнете ястието във фурната още за 10-15 минути.

 


1 коментар:

  1. Оооо,с това мога да си оближа пръстите,направо ще е фантазия!И колко вино може да поемееее,браво,Еми,страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване