петък, 13 юли 2012 г.

Panna Cotta с кисело мляко, бял шоколад и кайсии



Продукти:
за 8-10 порции

500г кисело мляко
200 мл течна сметана
100 г бял шоколад
1 пакетче желатин
50 мл студено прясно мляко или вода
ванилия (по желание)

за соса:

1 купичка кайсии
1 с.л. лимонов сок

2 с.л. мармалад от кайсии (или мед)
2 с.л. кайсиев ликьор (или коняк)

1. Накиснете желатина в студено прясно мляко или вода за 15 минути да набъбне. Загрейте го на водна баня да се разтопи, но да не завира.

2. Загрейте сметаната. Добавете в нея белия шоколад, начупен на парченца.


Разбъркайте, той ще се разтопи от топлината. Прибавете, ако желаете, едно прахче ванилия и разтворения желатин.
3. Смесете всичко с киселото мляко.


Разсипете сместа в купички и ги оставете в хладилник да стегнат за 2-3 часа.


4. Нарежете кайсиите на малки парченца. Смесете ги с лимоновия сок, мармалада и ликьора. Разбъркайте всичко. Сервирайте по една лъжица от сместа върху крема. Поднесете със стръкче мента.
 



5 коментара: