неделя, 1 юли 2012 г.

1 юли - Свв. безсребърници Козма и Дамян в Рим. Свети Врач



Светите страдалци Козма и Дамян били братя, родени в древния Рим и възпитани в правилата на християнското благочестие.

Изучили лечителското изкуство, тези свети братя успешно изцелявали всякакви болести и във всичко им помагала благодатта на Самия Бог. На каквито и болни хора или животни да възлагали ръце, те веднага оздравявали напълно. Тези изкусни целители не вземали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени "безсребреници". Те искали от изцелените само една безценна награда - вярата в Христа. И действително, те обръщали мнозина в Христа не само в Рим, но и в околните градове и села, които обхождали, за да изцеляват боледуващите.

Освен с благодатта на изцелението, те облагодетелствали хората и с щедра милостиня. Те имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличали голите; с една дума, проявявали милосърдие към всички бедни и нямащи.

В тази страна живеел един много известен лекар, от когото първоначално се учели на лечителското изкуство и светите Козма и Дамян. Него и научил врагът на човешкия род, не търпящ славата на Божиите угодници - да завиди на светците. Като ги извикал с лукавство, той ги повел към планината уж с цел да събират лечебни растения, затаявайки в сърцето си Каиновата мисъл. Той отвел светците далече иустроил така, че всеки да събира растения отделно. След това убил с камъни първо единия, а после по същия начин погубил и другия; след това взел телата им и ги скрил в намиращия се там кладенец.

Така светите Христови страдалци, безсребрениците Козма и Дамян, завършили живота си и се удостоили с мъченически венец от Христа.

Народни вярвания: Свети Врач е народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. Свързан е с вярата в светите лечители Кузма и Дамян. На този ден жените не работят, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Всички врачки и баячки изнасят набраните на Еньовден билки и ги сортират коя билка за коя болест се употребява.

Вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи хора отиват да преспят в църквата или параклиса, посветен на светците. Често се правят курбани.
А хората и предание разправят:

"Много, много отдавна боговете ходели по земята наред с човеците, по нашите земи течала голяма река. Тя разделяла полето от балкана и пазела хората от Злите сили оттатък планината. А на баира, зад завоя на реката, под едно вековно дърва в малка къщичка живеел белобрад старей със своята дъщеря. Топ можел да говори с птиците и животни-те, знаел тайните на всички билки и умеел да лекува. Затова хората го обичали и почитали като бог. Не минавал ден без някой да прекрачи прага му и да занесе дарове, плодове и храна. всички в този край били здрави, весели, живеели щастливо и дълголетно. Но стопанинът на подземното царство, който държал заключени душите на мъртвите, се разсърдил, че изпращаната от него на Земята старица Смърт често се връщала с празни ръце. Беловласият старей и неговата дъщеря лекували хората и те вече не умирали толкова често. Царят изпратил вестоносци, които занесли богати дарове на стареца, за да спре да лекува хората, „иначе зле ще си изпатиш!" - предупредили вестоносците. Но старецът не преклонил глава, върнал щедрите царски дарове и твърдо заявил, че се е обрекъл да помага на хората. Разгневил се страшно господарят на подземното царство и изпратил зла магьосница да накаже добрия лечител. Духнали силни ветрове, лумнали страшни огньове. извила се люта вихрушка край реката, която изпепелила къщичката на хълма. в пламъците на огнената стихия старецът-лечител с бащина обич обвил с ръце любимата си дъщеря, За да я предпази от злите сили. Но магьосницата го превърнала в змия, а дъщеря му - в чудна чаша. Така прегърнати баща и дъщеря били вкаменени за вечни времена. 



На този ден имен ден празнуват: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa

източник:
http://www.pravoslavieto.com
http://horo.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар