
Продукти:
за 12 броя
150 г бяло пшенично брашно
100 г пълнозърнесто пшенично брашно
40 г овесени ядки
40 г захар
1 бакпулвер
ванилия
200 мл кисело мляко
75 мл зехтин
2 яйца
5 с.л. мед
кората на 1 лимон, настъргана
за глазурата:
сока на 1 лимон
2 с.л. пудра захар
Ако приготвяте кексчетата за диабетици, заменете меда и захарта с фруктова захар или подсладител.
1. Смесете в купа брашната, овесените ядки, захарта, бакпулвера и ванилията.
2. В друга купа сложете яйцата, млякото, зехтина и меда.
3. Разбийте леко мокрите съставки. Може да ползвате миксер, а може и с бъркалка. Добавете сухите съставки. В първия момент може и да ви се стори по-течна сместа от обикновено кексово тесто, но овесените ядки набъбват.
4. Добавете настърганата лимонова кора.
5. Разпределете сместа в тавичка с гнезда за мъфини.
6. Печете в загрята на 200 С фурна за около 20 минути, докато дървена клечка, забодена в средата на кексчето излиза суха.
7. Разбъркайте в купичка лимоновия сок и пудрата захар. Ако искате, може да увеличите количеството на захарта, тогава глазурата ще стане по-твърда и хрупкава.
8. Намажете с четка още горещите кексчета с глазура и ги оставете да засъхнат.
Много ароматни и свежи!
ОтговорИзтриванеВе-ли-ко-леп-ни са,Емка!Много,много ми харесват,така си ги лъснала,браво!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са!
ОтговорИзтриванеМного ароматни трябва да са тези кексчета, обичам всичко с лимон :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, момичета! Много сте мили!
ОтговорИзтриване