петък, 27 януари 2012 г.

Как да си отгледаме сами подправките

Подправките ще излъчват свеж аромат и ще ви помогнат да си създадете очарователен южен стил на терасата. През пролетта асортиментът от ароматни треви е особено голям. Изберете си растения и ги отглеждайте в саксии. Осигурете им добър дренаж: на дъното на саксията насипете чакъл на дебелина 3 см. След това напълнете съда с почва. Ако искате да засадите различни видове в един контейнер, то изискванията им към почвата трябва да съвпадат. Великолепната композиция в средиземноморски стил ще се получи от мащерка, розмарин и градински чай.
Ако се грижите добре за тях, те ще ви се отплатят с интензивен растеж и аромат.

Босилек (Ocimum basilicum)
Семейство: Lamiaceae

 
Posted by Picasa

Босилекът е известен още като „царска билка" (от гр. basilicum - царски). Растението е едногодишно тревисто и на височина достига до 40 см. Стъблото в основата е разклонено и четириръбесто. Листата му са яйцевидно-продълговати, срещуположни с дълги дръжки и заострени в края. Цветовете са предимно бели, много рядко лилаво-бели. Плодовете са сухи и след като узреят, се разпадат на четири гладки орехчета. Цялото растение е с приятна миризма. Цъфти от юни до септември. Родината на растението е източна Азия. То е пренесено в Европа заради многобройните му приложения като подправка и заради лечебните му свойства.

Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене - преди цъфтежа. Суши се на сянка или в сушилня. Изсушената билка е с ясно зелен цвят, характерна миризма и слабо парлив вкус. Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози, е токсичен.

Отлично средство срещу комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви.

Съвет: ако ще си купувате вече отраснал босилек, обърнете внимание на катерливите сортове, като Compatto. Този босилек се отличава с особена устойчивост, силен растеж и обилна реколта. Най-добре е да засадите ароматната трева в сандъче. Това многогодишно растение не устоява на студа, но в светли помещения ще презимува при температура от 15-20 градуса.
Когато си бера от билката, не изскубвам цялото растение, а откъсвам върха. Така под откъснатото място се появяват нови, свежи разклонения и растението се подновява. Така се предотвратява и цъфтеж, който отнема от силата му.

Аз всяка година си отглеждам нов босилек от семена. Засявам ги в края на януари, началото на февруари, но в къщи, на топло. След като поникнат, ако са израстнали много на гъсто, трябва да се разредят (пикират). Като се постопли, изнасям саксиите на терасата.


Риган (Origanum vulgare)
Сем. Устоцветни – Lamiaceae (Labiatae)
Синоними: Балкански чай, Черновръхче

От него са познати няколко разновидности. Заради ценните качества, които притежава заслужава да си отгледате в градината, за да имате, когато ви е необходим. Той съдържа етерично масло, с главна съставна част тимол, дъбилни вещества, смолисти вещества, минерални соли, витамин С и др. Търсен е, защото е целебна билка, която притежава антисептично , болкоуспокоително, нервноуспокоително и отхрачващо действие. Употребява се при бронхит, кашлица, жълтеница, стомашни и чревни болки, лошо храносмилане, а външно - при рани и екземи. Като чай е превъзходен. Но риганът за италианците е незаменима подправка за пици. Той е и изискана подправка към салати, спагети, доматени сосове , ястия от зеленчуци и яйца, към супи, печени птици, печено месо, гювечи, плакии, ястия от патладжани, консервирани краставички, на пикантни сирена и колбаси и др. Комбинира се добре с босилек и черен пипер. Използват се свежите и изсушени листа и млади клонки. Притежава леко тръпчив и горчиво-пикантен вкус.
Белият риган (Origanum heracleoticum L.) е подходящ за подправяне на ястия от птици и тестени изделия. Има аромат и вкус, подобен на чубрицата. Много използван е в италианската кухня за сосове за спагети, лазаня, пица.
Риганът може да се отглежда на всякакви почви. За предпочитане са по-леките с достатъчно хранителни вещества почви. Размножава се със семена. Засява се направо на постоянно, след предварителна подготовка на почвата. Може да се произведе рано напролет разсад в парник, който се използва за засаждане. Засяването трябва да се извърши редово на разстояние 40-50 см ред от ред и 30 см между растенията в редовете. Дълбочината на заравяне на семената в почвата не трябва да бъде повече от 2-3 см.

И него, по подобен начин на босилека, го отглеждам от семена. Той е по-капризен.

Мащерка (Thymus vulgaris)
Семейство: Устоцветни (Lamiaceae)

 
Posted by Picasa

Позната и използвана отдавна заради лечебните и ароматни листа и цветове, което се дължи на съдържащото се в тях етерично масло.

Главната съставна част на етеричното масло е тимол и карвакрол, които притежават бактерицидни свойства. Освен етеричното масло, мащерката е богата на органични киселини, дъбилни вещества, минерални соли, витамин С (до 55 мг%) и др. Използват се свежите и изсушените листа и цветове.

Поради тези си качества има смисъл да се отглежда и в градината, за да я има под ръка при необходимост било за лек или за подправка на манджата. Градинската мащерка не се различава много от билката.

От градинската мащерка са познати две форми - южна френска и зимна немска. Растенията на южната мащерка са по-ниски - до 20 см, с малки, сиви, ароматни листенца, а на немската са едри и широки с по-груб вкус и по-малък аромат.

Мащерката е топлолюбиво и светлолюбиво растение, предпочита слънчевото, южно изложение, не обича излишната влага. Добре развитите растения се отличават със значителна сухоустойчивост. Взискателна е към хранителния режим на почвата и обича да е добре наторена. За да си отгледате растението изберете леки, дренирани, добре обработени и наторени почви.

Мащерката е многогодишно растение, отглежда се на едно и също място 4-5 години. Първоначално се сее през пролетта от семена. Може да се отгледа и разсад, който през пролетта, през май, като заякнат растенията, може да се пренесе в градината.
В началото мащерката расте много бавно. Не се плашете. Иначе е много устойчива и лесно се гледа. През зимата издържа и на остъклена тераса.

Мащерката се прилага като консервант за фармацевтични препарати. Това свойство е било известно още от древността, затова е използвана за балсамиране. Мащерката служи и при консервиране и приготвяне на питиета, ястия, чайове и др. В кухнята тя е добра подправка на ястията. Използва се за риба, телешко, свинско и за яйчни деликатеси. Придава чудесен вкус на ястия с кайма, черен дроб, птици, гъби, домати, патладжани, зеле - задушено или варено. Добре се комбинира с дафинов лист, индийско орехче, розмарин и чубрица. При готвене мащерката трябва да се слага рано, за да има време да отдели етеричните си масла.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)
Семейство: Устоцветни (Lamiaceae)

 
Posted by Picasa

Розмаринът е чудесно медоносно растение с отлични декоративни качества, благодарение на сребристосивите си вечнозелени клонки. Може да се отглежда в градината в по-топлите райони на страната, но и в стаята, на балкона или терасата, стига да му осигурите близки на климатичните условия с неговата родина - Средиземноморието. Ако се отглежда в саксии или сандъчета в дома, чрез изрязване, може да се получат по малки размери и желана форма. В градината образува по- едри туфи, особено когато расте на воля.

Розмаринът е познат в древността като ценна, ароматична билка. Използват се младите цъфтящи клонки с листата. В тях се съдържа етерично масло (до 2%), дъбилни вещества, витамини, алкалоиди флавоноиди и други. (снимка) Етеричното масло и извлекът от розмарин притежават нервоуспокоително , противовъзпалително , болкоуспокоително, спазмолитично и пикочогонно действие. Подходящ е за употреба при физическа и умствена преумора, при стомашни и сърдечни болки. Инхалации със запарка от розмариново масло се препоръчват при простудни заболявания, бронхиална асма, кашлица.Те стимулират кръвообращението и засилват паметта.

Младите листенца, макар и с горчив аромат, са ценна подправка. Притежават силна миризма, която може да потисне тази на по-нежните подправки - магданоз, босилек и др., затова е необходимо да се употребява внимателно. В някои европейски страни не могат без розмарин, особено италианците за блюдата със спагети и пържената риба. Използва се и за супи, сосове, салати от моркови, картофи, зеле. Полезни и вкусни са меките сирена поръсени с розмарин. Комбинира се с черен пипер, лук и чесън.
Растението е познато още от древността, от времето на египетските фараони. Древните египтяни смятали , че растението носи щастие, а древните гърци са се кичили с него като символ на Афродита. В някои западноевропейски народни песни се възпява като доказателство за обич между младите.

Розмаринът е многогодишно вечнозелено растение. Размножава се чрез семена и по вегетативен начин. Аз си го захванах от клонче, забодено в саксия с пръст и покрито с обърнат на опаки компотен буркан. Бурканът създава условия на парник и растенията по-лесно се вкореняват. Лесно се гледа, след всяко отчупване на клонка се разклонява и може да се оформи в предпочитаните от вас форми. Издържа и на студено. През зимата спокойно изкарва на остъклена тераса. Имаме и голям храст на лозе, в градината. Не се налага да го завиваме през зимата. Вече е на няколко години.

Градински чай (Salvia officinalis) – Салвия
Семейство: Устоцветни (Lamiaceae)

Градинският чай е лековита билка и подправка, която се отглежда и за етерично масло. Принадлежи към семейство Устоцветни и е чудесна медоносна култура, укрепваща почвата. Ботаническото наименование на билката указва лечебните и качества. Салвия идва от salvare, което на латински означава "да се излекувам". Противовъзпалително, антибактериално, стимулира кръвообращението, и разширява кръвоносните съдове. Градинският чай отдавна има славата, че възстановява паметта в напреднала възраст.
Представлява храст (при нашите условия се развива като полухраст), 50—60 (80) см висок.

Развива се от семена, които имат добра кълняемост и нараства много бързо. Издържа и на топло, и на студено. Но все пак не бива да се засушава много. Миналата година гледах градински чай, но стана много голям и есента му обрах листата и ги замразих в кутийка във фризера. Сигурно ще имам за няколко години. Не знам защо, но не съм го снимала.

Мента (Mentha)
Семейство: Устоцветни (Lamiaceae)

Използва се надземната част на растението, и по-точно листата, в които се съдържат етерични масла с главна съставна част ментол. Той е причината за ароматните и освежаващи свойства на билката. Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация. Ако сами ще берете мента, трябва да знаете, че най-подходящото време е през юли и август, в началото на цъфтежа им. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 30 градуса. Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. Древните римляни ароматизирали с нея залите за тържества и пирове, защото смятали, че мирисът на мента усилва мозъчните функции и подобрява паметта. Именно затова тогавашните студенти ходели на занятия с венци от растението.

От мента се прави ментов лист, предназначен за употреба като трапезен чай. Той е много полезен при есенно-зимния сезон. Студеният ментов чай пък е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни, а горещият е отличен начин да решите проблема си след преяждане.

Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата), Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища, възвръща апетита. Важно е да се приема в малки дози в чай например. Има и противовъзпалително и жлъчегонно въздействие. Ментата е подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, разстройство.

Ментолът е съставна част и на много лекарства за сърдечносъдови заболявания. Ментата се използва и при лечение на горните дихателните пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо.

Народната медицина пък казва, че ментата е подходяща билка за лечение при виене на свят, безсъние, главоболие, депресия, епилепсия. Отварата от листа се прилага при нервна възбуда, при възпаление на венците и зъбобол. Ефикасни са и гаргарите с мента. Тя помага и за премахването на лошия дъх в устата. В случая накиснете листа от мента за 8 дни в червено вино в съотношение 1 към 10. Получената смес използвайте за жабурене или пиене (по две супени лъжици след ядене). При мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение са удачни инхалациите с ментово масло. Масажът с ментово масло пък е ефективен при нарушения в менструалния цикъл. От мента се правят и компреси при кожни обриви, натъртвания и циреи.

Внимавайте да не сте алергични към тази билка. Тогава избягвайте да вдишвате парите на ментовото масло.

Ментата се използва широко и в кулинарията. Придава аромат на плодови салати, особено с ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи. Много интересна е комбинацията й с шоколад или с алкохолен коктейл. Освен в хранително-вкусовата промишленост, тази билка намира приложение и в козметиката (ментата е съставка на парфюми, сапуни, пасти за зъби и вода за уста) и ароматерапията. Много хора използват ментата и като средство за прогонване на комари. Отглеждат я в саксии и поставят торбички с изсушена мента в гардероби и шкафове. Ментоловото масло също е и екологичен инсектицид срещу оси, мравки и хлебарки.

Ментата е едногодишно растение. Отглежда се от семена. Сеят се рано на пролет. Може да се приготви разсад в къщи и през май да се пренесе в градината. Успешно се отглежда в саксия на терасата, но трябва да се внимава да не се засуши. Податлива е на паразити.

Индрише

 
Posted by Picasa

Индрише или лезетра (Pelargonium roseum) е саксиено растение от рода на мушкатата и здравеца със силно, приятно ухание.
Отглежда се в почти всяка българска къща. Цветето отделя фитонцити, които оказват пагубно въздействие върху бактериите. Ароматните етерни масла, които отделя растението освежават въздуха. Така то се явява естествен ароматизатор в стаята. Миризмата на индришето не се харесва на молците, мухите и комарите, затова го наричат в някои райони мухогон. Жените са го използвали за направа на тоалетни сапуни, лосиони, слагали са го във водата с която перат като ароматизиращо средство. Мъжете го ценят много като растение с което се запарват бъчвите за вино и ракия. Добър аромат придобива ракията ако в казана за варене се сложи китка от листа на индреше. В българската народна медицина също се използва с широка популярност и като билка. Съдържащото се в него етерично масло се прилага при болести на нервната система, гинекологични заболявания, артрит, ревматизъм, изгаряния, кожни инфекции. Използва се и в козметиката като средство срещу различни кожни възпаления.
Най-използвано е в кулинарията при приготвянето на домашни сладка, компоти и конфитюри.

 
Posted by Picasa



източник:
http://www.gradinata.bg

11 коментара:

  1. Бързам да отговоря на молбата на Роси и Дани. Тази публикация я замислям от много време. Все още не е пълна от страна на снимков материал, но ще я коригирам в последствие. Дано ви е полезна.

    ОтговорИзтриване
  2. Еми, много ти благодаря за бързия отговор!
    Изключително полезна информация!
    Имам семена от босилек от лятото и индрише, което съм прибрала на топло!
    Розмаринът като клонка с коренче ли е, или се вкоренява по описания начин!
    Мента имах също в саксия и я изсуших, защото я ползвам при готвене и пия чай.
    Но не ми е цъфнала явно и нямам семена.
    Семена къде бих могла да намеря?
    Виждала съм сякаш в Билла и Пикадили!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много полезна статия и тъкмо на време. Хвана ме мерака да си правя градина с подправки на балкона и много голяма част от информацията ми е полезна. Записвам си основните неща и да мине снежната блокада, тръгвам да търся семенца.
    С нетърпение ще чакам следващи предложения за балконската билкова градина.

    ОтговорИзтриване
  4. Отчупих си клончета розмарин и си вкорених под буркан. Виждала съм в големи супермаркети да се продават саксийки с билки. Може би и във Варна ще има, но в Шумен няма. Семена си купувам от специализиран магазин за семена и препарати. Гледайте им срока на годност, защото ако са стари не покълват.

    ОтговорИзтриване
  5. Е, много полезно и тъкмо на време! Луднах по босилека лятото купувах, садих и пак купувах, но нищо, не иска да расте и това е. Сега му е времето да си засадя от семенца, по твоите упътвания! Благодаря ти! А розмарин имам и аз на двора нищо му няма, не иска особени грижи, много съм доволна! Хубави почивни дни и ароматни, сред тази прекрасна градинка от подправки!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Еми,много благодаря за тази полезна публикация!
    Най-вече за това,че ползваш семена от специализираните магазини.
    Аз си бях посяла семена мащерка,купени от Практикер,не изникна нито едно.

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. може ли РОЗМАРИН да се развъжда от семена, или сам с вкоренени клонки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм пробвала от семена. Може би трябва да попитате в специализиран магазин. Аз си го захванах от клонка.

      Изтриване
  8. мнохо полезна информация - хубаво е всеки от нас който има възможност да си отглежда поне 2-3 видове подправки в дома или в градината - мерси че споделихте това тук с всички нас

    ОтговорИзтриване
  9. Не знаех, че ментата действа така на хлебарките, но след прочетеното веднага отивам да търся семена за мента. Мисля да си засадя из целия апартамент. Единствения проблем май ще е банята, защото от там все излизат разни хлебарки, но пък е тъмно и влажно - неподходящо за растения. Сериозно ще пробвам този метод, защото имаме малко бебе и е абсолютно противопоказно да пръскаме с каквото и да било против тези гадни твари.

    ОтговорИзтриване