петък, 27 януари 2012 г.

Мини банички с ръчно точени кори

 
Posted by Picasa

Продукти:
дозата е малка - за тавичка с размери 27см на 18см. Стига за закуска за 3-4 порции

250 г брашно
150 мл вода
1 ч.л. оцет
1 ч.л. олио
1/2 ч.л. сол
натурално пшенично нишесте за разточване
30 г разтопено масло за намазване и още 20 г студено за печенето
1 яйце
1-2 с.л. кисело мляко
100 г сирене за плънка

1. Замесете гладко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да почине 15-20 минути.

 
Posted by Picasa

2. Разделете тестото на 8-10 топчета.

 
Posted by Picasa

3. Сложете едно от тях пред себе си, а останалите покрийте с кърпа, за да не засъхват. Леко приплескайте топчето на малка питка. Започнете да разточвате, като ръсите обилно с нишесте под и върху тестото. Нишестето е много фино и с него много лесно се точи, но може да използвате и брашно, разбира се. Не е необходимо да разточвате много на тънко.

 
Posted by Picasa

4. Щом усетите, че повече не можете да точите, прехвърлете листа върху кърпа. Внимателно с пръсти започнете да подръпвате краищата за да изтъните още листа. Тестото е меко и това става много лесно. Аз не мога да точа много тънко и затова ползвам този начин. Затова и предпочитам да правя повече малки листи, отколкото един или два големи.

 
Posted by Picasa

5. Натрошете сиренето и го смесете с яйцето и киселото мляко. Наръсете листа с малко разтопено масло и смес от яйце и сирене.

 
Posted by Picasa

6. Като повдигате внимателно единия край на кърпата, навийте листа на руло.

 
Posted by Picasa

7. Прехвърлете го в намазана с масло тавичка. Ако искате може да завивате рулата на охлювчета.

 
Posted by Picasa

8. Накрая нарежете върху баничките останалото студено масло или ги намажете с разтопено, ако Вие по-лесно.

 
Posted by Picasa

9. Печете баничките в загрята на 180 С фурна до златисто.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

И още една награда от Candy от my candy kitchen

Благодаря ти! За мен е чест!

Използвам възможността да я връча на всички, които посещават и четат този блог. Благодаря ви!

 
Posted by Picasa

3 коментара:

  1. Страхотна баничка си спретнала! А за ръчно точените кори се изисква голямо майсторство! Честита приятелска награда! Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Еми, рецептата на баба ми е същата за домашна баница с точени кори. Онзи ден я правих. Разликата с твоята е, че за да стане многолистно тестото с много точене и прегъване вкарвам 250 гр. разтопено масло в тестото. Иначе, целия процес е същия. Поздравления за онагледения процес.Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Еми, толкова са апетитни :)
    И аз не мога да точа тънко и при опитите ми правя като теб малки топки!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!
    Чудесна приятелска награда!

    ОтговорИзтриване