петък, 27 януари 2012 г.
Мини банички с ръчно точени кори
Продукти:
дозата е малка - за тавичка с размери 27см на 18см. Стига за закуска за 3-4 порции
250 г брашно
150 мл вода
1 ч.л. оцет
1 ч.л. олио
1/2 ч.л. сол
натурално пшенично нишесте за разточване
30 г разтопено масло за намазване и още 20 г студено за печенето
1 яйце
1-2 с.л. кисело мляко
100 г сирене за плънка
1. Замесете гладко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да почине 15-20 минути.
2. Разделете тестото на 8-10 топчета.
3. Сложете едно от тях пред себе си, а останалите покрийте с кърпа, за да не засъхват. Леко приплескайте топчето на малка питка. Започнете да разточвате, като ръсите обилно с нишесте под и върху тестото. Нишестето е много фино и с него много лесно се точи, но може да използвате и брашно, разбира се. Не е необходимо да разточвате много на тънко.
4. Щом усетите, че повече не можете да точите, прехвърлете листа върху кърпа. Внимателно с пръсти започнете да подръпвате краищата за да изтъните още листа. Тестото е меко и това става много лесно. Аз не мога да точа много тънко и затова ползвам този начин. Затова и предпочитам да правя повече малки листи, отколкото един или два големи.
5. Натрошете сиренето и го смесете с яйцето и киселото мляко. Наръсете листа с малко разтопено масло и смес от яйце и сирене.
6. Като повдигате внимателно единия край на кърпата, навийте листа на руло.
7. Прехвърлете го в намазана с масло тавичка. Ако искате може да завивате рулата на охлювчета.
8. Накрая нарежете върху баничките останалото студено масло или ги намажете с разтопено, ако Вие по-лесно.
9. Печете баничките в загрята на 180 С фурна до златисто.
И още една награда от Candy от my candy kitchen
Благодаря ти! За мен е чест!
Използвам възможността да я връча на всички, които посещават и четат този блог. Благодаря ви!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Страхотна баничка си спретнала! А за ръчно точените кори се изисква голямо майсторство! Честита приятелска награда! Хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеЕми, рецептата на баба ми е същата за домашна баница с точени кори. Онзи ден я правих. Разликата с твоята е, че за да стане многолистно тестото с много точене и прегъване вкарвам 250 гр. разтопено масло в тестото. Иначе, целия процес е същия. Поздравления за онагледения процес.Поздрави
ОтговорИзтриванеЕми, толкова са апетитни :)
ОтговорИзтриванеИ аз не мога да точа тънко и при опитите ми правя като теб малки топки!
Сърдечни поздрави и хубав ден!
Чудесна приятелска награда!