неделя, 29 януари 2012 г.
Багета "Опашката на дракона"
Продукти:
300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло.
2. Премесете го и отново го оставете за 30-40 минути.
3. Разделете тестото на две. От него излизат две багети.
4. Поставете тестото пред себе си. Леко го разтеглете на правоъгълник. Внимавайте и не го притискайте много за да не се спукат образуваните въздушни мехури.
5. Повдигнете малко от горния му край и го прегънете към себе си.
Притиснете процепа с пръсти.
6. Повдигнете отново отгоре и завийте малко като руло към вас. Отново залепете процепа и с възглавничката на ръката си го притиснете за да се затвори добре.
Продължете да навивате така тестото докато се получи хубав фитил.
Малко го приплъзнете по дъската да се оформи добре.
Оставете го да си почине 15 минути.
7. С ножица направете прорези на равно разстояние. Не режете тестото до край.
8. Хванете крайчето на всяко парченце, леко го издърпайте и го залепете назад.
В този видео материал можете да видите оформянето му.
Оставете тестото да си почине още 15 минути. Намажете го много внимателно с вода.
9. Печете хляба в загрята на 220 С фурна за 15-20 минути.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много интересен начин за оформяне на багета, благодаря!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Еми, на мен също много ми допадна начина за оформяне на багета. Ще го приложа непременно. Децата много ще се радват. Благодаря ти и още ти пожелавам един прекрасен неделен ден!
ОтговорИзтриванеГледах клипчето с опашката на дракона, много е интересно. Получила ти се е добре драконовата опашка.
ОтговорИзтриванеЕми, чудесна багета :)
ОтговорИзтриванеИ оригинално оформяне!
Сърдечни поздрави и хубава неделя!
Siempre quise encontrar ésta hermosa receta un paso a paso de lujo,lo voy a preparar,agracias por publicar,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеБлагодаря момичета! Хубава вечер на всички!
ОтговорИзтриванеЕее,ти ме уби,ама много хитра идея,Еми!Страшно ми хареса-лесно и едновременно ефектно!Обезателно ще направя,благодаря!
ОтговорИзтриване