неделя, 29 януари 2012 г.

Багета "Опашката на дракона"

 
Posted by Picasa

Продукти:

300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло.
2. Премесете го и отново го оставете за 30-40 минути.
3. Разделете тестото на две. От него излизат две багети.
4. Поставете тестото пред себе си. Леко го разтеглете на правоъгълник. Внимавайте и не го притискайте много за да не се спукат образуваните въздушни мехури.
5. Повдигнете малко от горния му край и го прегънете към себе си.

 
Posted by Picasa

Притиснете процепа с пръсти.
6. Повдигнете отново отгоре и завийте малко като руло към вас. Отново залепете процепа и с възглавничката на ръката си го притиснете за да се затвори добре.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

Продължете да навивате така тестото докато се получи хубав фитил.

 
Posted by Picasa

Малко го приплъзнете по дъската да се оформи добре.

 
Posted by Picasa

Оставете го да си почине 15 минути.
7. С ножица направете прорези на равно разстояние. Не режете тестото до край.

 
Posted by Picasa

8. Хванете крайчето на всяко парченце, леко го издърпайте и го залепете назад.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

В този видео материал можете да видите оформянето му.

Оставете тестото да си почине още 15 минути. Намажете го много внимателно с вода.
9. Печете хляба в загрята на 220 С фурна за 15-20 минути.

 
Posted by Picasa

7 коментара:

  1. Много интересен начин за оформяне на багета, благодаря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Еми, на мен също много ми допадна начина за оформяне на багета. Ще го приложа непременно. Децата много ще се радват. Благодаря ти и още ти пожелавам един прекрасен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Гледах клипчето с опашката на дракона, много е интересно. Получила ти се е добре драконовата опашка.

    ОтговорИзтриване
  4. Еми, чудесна багета :)
    И оригинално оформяне!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Siempre quise encontrar ésta hermosa receta un paso a paso de lujo,lo voy a preparar,agracias por publicar,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря момичета! Хубава вечер на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Еее,ти ме уби,ама много хитра идея,Еми!Страшно ми хареса-лесно и едновременно ефектно!Обезателно ще направя,благодаря!

    ОтговорИзтриване