понеделник, 23 януари 2012 г.
Хляб с пълнозърнесто брашно и семена
Продукти:
100 г пълнозърнесто брашно тип "Грахам"
400 г бяло пшенично брашно
300 мл вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. зехтин
5 г мая за хляб
2 с.л. семена по избор ( смес от сусам, слънчоглед и тиквени семки)
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го на топло да втаса.
2. Поставете тестото на дъската пред вас. Леко го разтеглете във формата на правоъгълник.
3. Прегънете горния край на правоъгълника и го завийте напред. Притиснете с пръсти да се запечата процепа.
4. Прегънете още малко напред и отново притиснете с дланта на ръката си.
Продължете така да завивате и притискате докато получите хубаво руло. Добре запечатайте процепите.
5. Сложете хляба върху кърпа, добре посипана с брашно. Загънете двата срещуположни края на кърпата върху него.
Хванете другите два края и вдигнете кърпата във въздуха.
Закачете я да виси някъде на топло място. Така хлябът ще втаса и ще се оформи едновременно. (Много ми хареса тази идея от "Пекарната на мисис Чайлд.)
6. Щом хлябът удвои обема си, го свалете, прехвърлете го в тава за печене, покрита с хартия. Направете прорези по повърхността му с остър нож. Намажете го леко с белтък, смесен с вода и го поръсете със семената.
7. Печете в загрята на 180 С фурна до златисто. Извадете хляба, покрийте го с кърпа и го поръсете с малко вода. Оставете го да изстине.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Хе,много забавно втасване!Явно съм пропуснала този епизод,Еми!
ОтговорИзтриванеХлебчето е чудесно!