понеделник, 23 януари 2012 г.

Хляб с пълнозърнесто брашно и семена

 
Posted by Picasa

Продукти:

100 г пълнозърнесто брашно тип "Грахам"
400 г бяло пшенично брашно
300 мл вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. зехтин
5 г мая за хляб
2 с.л. семена по избор ( смес от сусам, слънчоглед и тиквени семки)

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го на топло да втаса.
2. Поставете тестото на дъската пред вас. Леко го разтеглете във формата на правоъгълник.
3. Прегънете горния край на правоъгълника и го завийте напред. Притиснете с пръсти да се запечата процепа.

 
Posted by Picasa

4. Прегънете още малко напред и отново притиснете с дланта на ръката си.

 
Posted by Picasa

Продължете така да завивате и притискате докато получите хубаво руло. Добре запечатайте процепите.

 
Posted by Picasa

5. Сложете хляба върху кърпа, добре посипана с брашно. Загънете двата срещуположни края на кърпата върху него.

 
Posted by Picasa

Хванете другите два края и вдигнете кърпата във въздуха.

 
Posted by Picasa

Закачете я да виси някъде на топло място. Така хлябът ще втаса и ще се оформи едновременно. (Много ми хареса тази идея от "Пекарната на мисис Чайлд.)

 
Posted by Picasa

6. Щом хлябът удвои обема си, го свалете, прехвърлете го в тава за печене, покрита с хартия. Направете прорези по повърхността му с остър нож. Намажете го леко с белтък, смесен с вода и го поръсете със семената.

 
Posted by Picasa

7. Печете в загрята на 180 С фурна до златисто. Извадете хляба, покрийте го с кърпа и го поръсете с малко вода. Оставете го да изстине.

 
Posted by Picasa

1 коментар:

  1. Хе,много забавно втасване!Явно съм пропуснала този епизод,Еми!
    Хлебчето е чудесно!

    ОтговорИзтриване