вторник, 3 януари 2012 г.

Питка - звезда

 
Posted by Picasa

Продукти:

750 г брашно
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
300 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пак. прясна мая за хляб (42 г)

125 г краве масло, разтопено

1. Залейте маята с половината от прясното мляко и захарта и я оставете да се разтвори. Разбъркайте я с малко брашно на гъста каша и я оставете да шупне.
2. Добавете яйцата, киселото и останалото прясно мляко, солта и 2 с.л. от разтопеното масло. Замесете меко тесто (виж Как се меси тесто с мая). Оставете го на топло да втаса.

 
Posted by Picasa

3. Разделете тестото на две части, като едната да е малко по-голяма от другата.

 
Posted by Picasa

4. Разделете по-голямата част от тестото на 5 топки. (тук може да видите подробно описание).

 
Posted by Picasa

5. Разточете всяка топка на лист с големина на чинийка. Намажете първия лист с разтопено масло.

 
Posted by Picasa

6. Сложете върху него втория лист и също го намажете с масло. Слепете петте листа един върху друг. Не мажете последния.

 
Posted by Picasa

7. Сложете купчината от листове в тава, застлана с хартия за печене. Прорежете през средата, като образувате 8 триъгълника и стигате до 1 см до края на питката.

 
Posted by Picasa

8. Обърнете всеки от образуваните триъгълници на вън, като образувате нещо като венец.

 
Posted by Picasa

9. Постъпете по същия начин с втората половина от тестото. Сложете купчината от петте листа в средата на първата част. Прорежете я и нея в средата. Обърнете триъгълниците на вън.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

10. Поставете в образуваната дупка в средата обърната чашка за крем-карамел или друга огнеупорна чаша.

 
Posted by Picasa

11. Оставете питката да втаса. Намажете я с останалото разтопено масло.
12. Печете я в предварително загрята на 180 С фурна.
13. Опечената питка, напръскайте с вода и покрийте с кърпа за 10-15 минути. Внимателно извадете чашката. Поставете питката в красива чиния за сервиране със запалена свещ в средата.

 
Posted by Picasa

3 коментара:

  1. МНого интересна се е получила, прилича ми на Слънце, но някак си наистина при теб е като звезда! Много красива! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Еми, питката е чудна. Идеята за питка-свещник е любопитна.
    На новогодишната ни трапеза имаше подобна пита. Използвах идеята за оформянето от един хърватски сайт, а продуктите - по моя изпитана рецепта за хляб. Заповядай в понеделник, за да видиш моя вариант.
    Успешна 2012 година!

    ОтговорИзтриване