вторник, 3 януари 2012 г.
Питка - звезда
Продукти:
750 г брашно
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
300 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пак. прясна мая за хляб (42 г)
125 г краве масло, разтопено
1. Залейте маята с половината от прясното мляко и захарта и я оставете да се разтвори. Разбъркайте я с малко брашно на гъста каша и я оставете да шупне.
2. Добавете яйцата, киселото и останалото прясно мляко, солта и 2 с.л. от разтопеното масло. Замесете меко тесто (виж Как се меси тесто с мая). Оставете го на топло да втаса.
3. Разделете тестото на две части, като едната да е малко по-голяма от другата.
4. Разделете по-голямата част от тестото на 5 топки. (тук може да видите подробно описание).
5. Разточете всяка топка на лист с големина на чинийка. Намажете първия лист с разтопено масло.
6. Сложете върху него втория лист и също го намажете с масло. Слепете петте листа един върху друг. Не мажете последния.
7. Сложете купчината от листове в тава, застлана с хартия за печене. Прорежете през средата, като образувате 8 триъгълника и стигате до 1 см до края на питката.
8. Обърнете всеки от образуваните триъгълници на вън, като образувате нещо като венец.
9. Постъпете по същия начин с втората половина от тестото. Сложете купчината от петте листа в средата на първата част. Прорежете я и нея в средата. Обърнете триъгълниците на вън.
10. Поставете в образуваната дупка в средата обърната чашка за крем-карамел или друга огнеупорна чаша.
11. Оставете питката да втаса. Намажете я с останалото разтопено масло.
12. Печете я в предварително загрята на 180 С фурна.
13. Опечената питка, напръскайте с вода и покрийте с кърпа за 10-15 минути. Внимателно извадете чашката. Поставете питката в красива чиния за сервиране със запалена свещ в средата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
МНого интересна се е получила, прилича ми на Слънце, но някак си наистина при теб е като звезда! Много красива! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного красива! Поздравления!
ОтговорИзтриванеЕми, питката е чудна. Идеята за питка-свещник е любопитна.
ОтговорИзтриванеНа новогодишната ни трапеза имаше подобна пита. Използвах идеята за оформянето от един хърватски сайт, а продуктите - по моя изпитана рецепта за хляб. Заповядай в понеделник, за да видиш моя вариант.
Успешна 2012 година!